Idealno vreme za san: Šta će se desiti u telu ako budete odlazili na spavanje u 22 ČASA?

Aleksandra Kolarevic

11. 01. 2022. 000000 21:30

Foto: Sutterstock

Rani odlazak na spavanje ima jako puno pozitivnih učinaka na telo i um, ​i zbog toga je najbolje da u krevet odete u 22 sata, prenosi "Bright Side". Mnoge poznate zvezde praktikuju ovu naviku, a među njima su Opra Vinfri i Ana Vintur.

Stručnjaci ističu da je najdublji i najmirniji deo našeg sna između 22 sata i 2 ujutru, što znači da ćemo se ukoliko ranije odemo u krevet probuditi naspavani i odmorni.

Pročitaje još: Svi benefiti spavanja u ZAGRLJAJU VOLJENE OSOBE: Kako san sa partnerom utiče na ZDRAVLJE?

Takođe, jedno istraživanje pokazalo je da raniji odlazak na spavanje pomaže da zaustavimo negativne misli koje nam se uveće motaju po glavi i zbog kojih ne možemo zaspati.

 

Pored toga, nedovoljno spavanja može da stvori veoma visok nivo hormona stresa - kortizola u telu, a posledica toga je stvaranje teskobe. Kada se dobro odmorite smanjićete nivo kortizola i imaćete više energije tokom dana.

Takođe, istraživanja su pokazala da su ljudi koji spavaju dovoljno uglavnom srećniji u životu, jer kad nam nedosaje kvalitetnog sna, naše emocije mogu biti nestabilnije jer ih je teže kontrolisati.

Takođe, ranije spavanje može značiti i ranije buđenje, što može biti važno ako želimo uhvatiti više dnevnog svetla i serotonina - hormona sreće za poboljšanje raspoloženja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU