Oglas
· · Komentari: 0
SPAVANJE I SAN

Pravilo od "osam sati sna" - mit ili istina? Da li previše SPAVANJA utiče na ZDRAVLJE?

Kvalitetan san je veoma važan za normalno funkcionisanje celokupnog organizma.

1640012893_46b66b3e429c8ffa25c6f2af233c27f77bf41249.jpg
Foto: Sutterstock
Oglas

Stručnjaci savetuju da je osam sati sna dovoljno da bi se telo odmorilo, regenerisalo i pripremilo za sledeći dan sa obavezama, dok previše spavanja može negativno da se odrazi na zdravlje.

Pogledajte kako to utiče na vaše telo:

Pročitajte još: Da li hidratacija utiče na KVALITET SNA?

Višak kilograma

Nekoliko američkih studija je pokazalo da premalo, ali i previše sati sna podjednako utiče na razvoj dijabetesa, kao i na pojavu gojaznosti.

- Na taj način skraćujete vreme za fizičku aktivnost, koja je vašem organizmu i te kako potrebna, a ujedno nemate ni volje da bilo šta uradite jer ste prekasno ustali - naveli su američki istražitelji u rezultatu studije.

Depresivna stanja

Dokazano je da su različita depresivna stanja - od onih prolaznih do težih oblika u vezi sa poremećajem spavanja. Nedostatak volje za bilo kakvom aktivnošću "tera" osobu da duže spava i beži od realnosti. A što duže spava, to je neaktivnija i nezadovoljnija, pa jedno depresivno stanje prerasta u drugo i nastavlja se.

Srčana oboljenja

Statistika kaže da je uzrok broj jedan smrtnosti na svetu nastanak srčanog oboljenja, odnosno pojava infarkta, kao i da su oni koji skoro uvek spavaju duže od osam sati za trećinu više izloženi riziku od infarkta.

Glavobolje

Ako ste inače spavalica, onda ste verovatno iskusili i glavobolje koje nastaju posle preteranog sna. To se dešava zato što previše sati sna ima negativan uticaj na neurotransmitere u mozgu, što remeti lučenje serotonina, hormona sreće koji čini da se osećate dobro.

Problemi sa pamćenjem

Previše sna remeti i kognitivne procese, što znači da vam je u takvom stanju teško da se koncentrišete, nećete moći ni da učite niti da pravilno zaključujete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas