Da li ste znali kako su nastale ŠLJOKICE? Izumeo ih je STOČAR iz NJu Džersija!

Katarina Nikolić

16. 03. 2022. 000000 16:00

Većina šljokica je napravljena od kombinacije aluminijuma i polietilen tereftalata (PET). Takođe, neke zanatske šljokice su napravljene od metala i stakla. 

Pročitajte još: Šta omiljena boja otkriva o VAŠEM KARAKTERU: Crvena se povezuje sa ORGANIZOVANOŠĆU, crna sa KONTROLOM I NEZAVISNOŠĆU

Moderni sjaj je izumeo 1934. godine u NJu Džersiju američki stočar/mašinac po imenu Henri Rušman. Dizajnirao je mašinu, neku vrstu kombinacije rezača papira i drobilice za drvo, koja je mogla da melje plastiku u šljokice.

Na kraju, sirovi materijal je evoluirao u prozirni poliesterski film ili lim obložen materijalom za bojenje i reflektujućim materijalom pomoću sistema za sečenje rotacionim nožem ili oblikovane prese.

Aluminijum je materijal koji čini blještavilo reflektirajućim, odnosno blistavim. A proces kojim se aluminijum taloži na obe strane filma naziva se metalizacija. Nakon toga, ovi listovi se seku na željenu veličinu, fini kao prašina ili krupniji poput konfeta.

Razlika između kozmetičkih i zanatskih šljokica je u tome što se prvi verovatno seče u kružnim oblicima kako bi se izbeglo oštećenje kože. Nasuprot tome, zanatski sjaj obično ima oštre uglove i dolazi u većim veličinama.