Oglas
· · Komentari: 0

MISTERIJE BEOGRADA: Činjenice o našem glavnom gradu koje sigurno niste znali!

Beograd koji je čudnovat sam po sebi, krije još mnogo tajni koje se polako otkrivaju, a ko zna koliko ima onih koje nisu još otkrivene.

1646994681_kalemegdan-g363eea9f1_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Možda ste mislili da znate sve o našem glavnom gradu, ali Beograd je tu da nas uvek iznenadi, osveži i pruži nam nešto novo. Ovo su pet stvari koje verovatno niste znali o našoj prelepoj prestonici: 

 

Pročitajte još: Da li znate gde se nalazi NAJLEPŠE selo u svetu? U SRBIJI, brale, kraj Užica grada! Evo koji putevi vode do njega (FOTO)

1. Beograd je jedan od najstarijih prestonica u Evropi.

Prvi tragovi gradskog naselja datiraju još iz trećeg veka pne, koje su Kelti sagradili. Poznato je i da je Vinčanska kultura, nadomak Beograda,  starija čak i od Mesopotamije, što govori o najranijim civilizacijama koje su naseljavali baš ove prostore. 

 

2. U Beogradu se vodilo preko 115 bitki

 

Iz tog razloga je Beograd često u prošlosti nazivan i Beli Feniks. Bio je uništavan i renoviran preko 45 puta! S obzirom na dobru stratešku poziciju, Beograd je bio konekcija između Zapadne i Orijentalne Evrope, te su na ovim prostorima bili i Kelti, Rimljani, Goti, Huni, Turci i Austrougari. 

Foto: Pixabay

 

3. Prva kafana u Evropi

Ne samo da smo poznati po kafanama i noćnom životu, ali za to očigledno postoji dobar razlog i to istorijski! Zabeleženo je da je prva kafana u Evropi otvorena na Dorćolu u 16. veku, mogo pre nego što su otvorene u drugim metropolama u Evropi poput Pariza, Londona ili Rima. 

Photo: Pixabay

 

4. Grad ispod grada 

Ceo Beograd leži na ostacima antičkog grada. Postoji ceo jedan grad ispod Beograda, sa mnoštvo tunela, tajnih prolaza i više od 100 pećina. Postoje čak i turističke ture koje vode kroz jedan mali deo tog podzemnog grada.

Foto: Pixabay

5. Hram Svetog Save 

Jedan od najvećih Pravoslavnih hramova na svetu nalazi se baš u Beogradu, koji je ujedno i jedan od simbola našeg grada. Visine je 70 metara, a krst na vrhu kupole urađen je ceo od pozlate i njegova visina je 12 metara. Ova prelepa građevina lepa je i spolja i iznutra. Posebnu pažnju posetilaca privlači kripta koja se nalazi ispod hrama, tačnije ona se prostire između temelja Hrama i arhitektonski predstavlja samostalni podzemni objekat. Ovo fascinatno zdanje nalazi se na čak 2000 kvadratnih metara urađenih u stilu vizantijske arhitekture. 

Foto: Katarina Nikolic

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas