Smeju li mačke da JEDU MASLINE? Istina o opsesiji vaših ljubimaca ukusnom namirnicom

Jovana Pejinovic

01. 04. 2022. 000000 11:40

Foto: Piksabej

Ako ste ikada videli mačku da se vrti oko maslina, znaćete da poludi za njima, posebno za njihovim mirisom. Masline su takođe savršene veličine za igru, što ih čini zabavnim za jurenje po kuhinji!

Ali osim što mami njihova čula, šta je ono zbog čega mačke vole masline? Hajde da istražimo činjenice:

Zašto mačke vole masline?

Iako ne postoje naučni dokazi koji bi zaključili zašto mačke vole masline, znamo za nekoliko teorija. Neke mačke mogu voleti masline zbog njihovog mirisa, ukusa, pa čak i zbog načina na koji se osećaju nakon što ih pojedu. Zelene masline posebno sadrže hemijsko jedinjenje slično nepetalaktonu koji se  nalazi u mačjoj travi . Efekti su uglavnom isti, što dovodi do toga da neke mačke postanu razigranije ili potpuno lude.  

Pročitajte još: Da li je DODAVANJE VODE suvoj hrani za pse dobra ideja?

Iako većinu mačaka privlače masline, neke bi to mogle videti samo kao priliku za igru, dok bi neke mogle pokazati potpuni nedostatak interesovanja za njih. Preferencije i biologija svake mačke su različite. Ako vaša mačka ne pokazuje interesovanje za mačju travu ili valerijanu, možda je neće zanimati ni masline.

Foto; Piksabej

Mogu li mačke jesti masline?

Veterinari tvrde da je u redu hraniti svoju mačku maslinama u veoma malim količinama (manje od cele masline) nekoliko puta nedeljno ako su ih jele ranije bez ikakvih neželjenih efekata. Uopšteno govoreći, masline nisu toksične za mačke, ali ne bi trebalo da čine značajan deo ishrane mačaka s obzirom na to da imaju visok nivo natrijuma i da se smatraju praznim kalorijama. 

Najbolje je izbegavati opcije koje sadrže konzervanse i aditive. Obične, neslane zelene masline su uvek najbolji izbor. 

Poput zelenih maslina, crne masline su takođe bezbedne za mačke, ali  mogu da  sadrže koštice koje mogu biti opasne ako se progutaju. Crne masline obično sadrže više ulja, a manje soli. Ako se daju u umerenim količinama iu svom najprirodnijem obliku, crne masline mogu biti odlična poslastica za mačke.

BONUS VIDEO: