Oglas
· · Komentari: 0

Koliko dugo AKVARIJUM možete da ostavite bez nadzora?

Ribice predstavljaju ljubimce koji zaista zahtevaju malo angažovanja od strane vlasnika.

1646424872_fish-gba458ecfb_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

U poređenju sa mačkama i psima, ribice su poput slike na zidu. Svakako, ako želite da imate zdrave ribice, važno je da i njima posvetite pažnju u vidu hranjenja i čišćenja akvarijuma. Međutim, šta je sa situacijama poput mini odmora vikendom ili odlaska na godišnji odmor od 10 dana? Koliko je moguće dugo ostaviti ribice u akvarijumu bez nadzora?

Pročitajte još: Koliko često bi trebalo da kupate psa? Ovo je znak da je previše

Hrana je najveći faktor pri određivanju toga koliko dugo ribice možete da ostavite same. U zavisnosti od vrste riba, njihove količine, kao i veličine akvarijuma zavisiće broj dana koliko one mogu bez vas, a sve se u principu svodi na 2-7 dana. Ovo pravilo važi za slatkovodne ribice i ne može se primeniti na tropske i morske koje imaju veoma različite potrebe.

Koliko dugo ribice mogu da izdrže bez hrane?

Većina ribica koje se drže u akvarijumu može bez hrane da izdrži od 2-4 dana, pre nego što im to postane problem. Međutim, to što ribica može da izdrži ovoliko ne znači da ju je preporučljivo izlagati ovakvom stresu, osim u retkim slučajevima kada nemate kome da poverite hranjenje vaših akvarijumskih ljubimaca. Nakon par dana bez hrane, ribica kreće da sagoreva svoju rezervnu energiju. Koliko dugo ribica može da izdrži bez hrane zavisi od njene ishrane, starosti, veličine i vrste. Na primer, ribe koje se hrane mesom mogu dugo da izdrže bez hrane nakon jednog obroka, dok one koje se hrane isključivo biljkama moraju da jedu češće, jer po pravilu jedu manje. Metabolizam takođe igra važnu ulogu. Mlade, aktivne ribe zahtevaju više hrane dok starije, odrasle jedinke ne moraju tako često da dopunjuju kalorije.

Pročitajte još: Koji su znaci da pas teško podnosi samoću i kako da mu pomognete?

Koliko dugo ribe mogu da izdrže bez menjanja vode u akvarijumu?

Pravilo je da se svake nedelje menja oko 10% vode u akvarijumu. Manji akvarijumi i oni sa puno ribica u sebi, bi trebalo da menjaju čak 25 % vode u sebi nedeljno. Što je akvarijum manji potrebno mu je češće menjati vodu. Dakle, ako idete na odmor od nedelju dana, nemate razloga za zabrinutost što se menjanja vode u akvarijumu tiče. Ako ostajete duže od ovog perioda preporučljivo je da nekog zamolite da se pobrine za vaš akvarijum.

Koliko dugo možete ostaviti ribice bez nadzora?

Ako odlazite negde samo tokom vikenda, svoj akvarijum s ribicama možete slobodno da ostavite bez nadzora. Čak i 3 dana neće predstavljati problem, ali bi 4 trebalo da budu maksimum. Ako ostajete na odmoru više dana, možete nekom poveriti hranjenje vaših ribica ili kupiti specijalnu hranilicu, koja dnevno dozira određenu količinu hrane i zamenjuje vas u ovoj ulozi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas