Šta je AMARANT? Nekada glavna hrana Asteka, a danas sve popularnija žitarica

Kristina LJubisavljević

01. 04. 2022. 000000 19:00

Foto: profimedia

Seme se smatra delom porodice žitarica i jedno je od šest pseudožitara. Pseudožitarice su biljke koja proizvode seme ili voće koje se konzumira kao zrno - druge uključuju kinoju, heljdu i čia seme. Dakle, iako je označeno kao zrno, amarant je seme.

Asteci su koristili amarant ne samo kao glavnu hranu već i kao deo svojih kulturnih i religioznih rituala. Danas se amarant uglavnom proizvodi u Kini, ali se takođe uzgaja u Meksiku, Centralnoj Americi i područjima u Sjedinjenim Državama. Amarant se koristi i u slatkim i slanim receptima i ima snažan ukus.

Pročitajte još: Zašto je dobro BADEMOVO MLEKO? Sve prednosti ovog ukusnog napitka

Zašto je dobar amarant?

Mangan

Samo 1 šolja kuvanog amaranta sadrži preko 105% preporučenog dnevnog unosa mangana. Mangan je važna komponenta antioksidativnog enzima superoksid dismutaze, što je naučni termin za sistem koji se bori protiv slobodnih radikala u telu.

Protein biljnog porekla

Za razliku od mnogih žitarica, amarant je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, uključujući lizin, koji obično nedostaje većini žitarica.

Pročitajte još: SREMUŠ ČISTI KRV, SNIŽAVA HOLESTEROL: Isprobajte DVA najefikasnija RECEPTA travara Momčila

Amarant sadrži vlakna

Amarant je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja su neophodna za zdravo varenje, a koja nam pomažu da imamo energije i budemo siti.

Podržava zdrave kosti

Jedna šolja kuvanog amaranta ima 116 miligrama kalcijuma. Kalcijum igra vitalnu ulogu u zdravlju kostiju i zuba i fleksibilnosti mišića.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU