RECEPT ZA DOMAĆE PECIVO: Umesite "DEDIN BRK" za večeru ili doručak, ukus će vas oduševiti

Jovana Pejinovic

26. 04. 2022. 000000 19:00

Foto: Printskrin/Jutjub/ Radine Poslastice

Pecivo dedin brk je dobilo naziv zbog specifičnog oblika. Ukus će vas oduševiti i pecivo je odlično za ručak ili večeru.

Sastojci:

Za testo :

  • 500g brašna,
  • 2 jaja,
  • 100 ml jogurta,
  • 50 ml vode,
  • 50 ml ulja,
  • 1 kockica kvasca (4og),
  • 1 kašičica šećera,
  • 2 kašičice soli.

Za nadev :

  • 3oog skuvanog spanaća,
  • 2oog sira po želji,
  • 3~4 kuvana jaja.

Priprema:

Jogurt i vodu podmlačiti na ringli. U to dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati. Ostaviti da nabubri.

Pročitajte još: RECEPT ZA PROLEĆNE PALAČINKE: Iskoristite ostatke povrća za doručak ili večeru sa ukusnim umakom

Brašno prosejati u vanglu i dodati jaja, so i ulje. Zatim dodati kvasac i umesiti glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti ga da se udvostruči.

Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom ga rastanjiti u pravougaonik debljine oko pola cm.Odseći stranice da testo bude ravno. Te ostatke testa iskoristite za trakice koje ćete staviti preko jaja.

Spanać očistite, skuvajte, lepo ocedite i sitno iseckajte. Pomešajte ga sa sirom i posolite po želji. Jaja skuvajte i oljuštite.

Testo premazati sa nedevom od spanaća i obe stranice uviti u rolat. Ne stiskajte puno da nadev ne iscuri.

Na sredinu poređajte kuvana jaja. Od onog testa koje vam je ostalo napravite trakice i prekrijte jaja unakrst.Pažljivo prebacite na pleh obložen pek papirom i ostavite još pola sata da odstoji.

Zagrejte rernu na 2oo C i pecite oko pola sata (toliko je trebalo mojoj rerni). Pre pečenja možete premazati jajetom i posuti susamom.

BONUS VIDEO: