Posni PASULj na vodi koji traje i po nekoliko dana: Isprobajte PREBRANAC na HILANDARSKI NAČIN (RECEPT)

Jelena Blažić

02. 05. 2022. 000000 12:00

Potrebno je:

1/2 kg pasulja tetovca
1/2 kg crnog luka
3 čena belog luka
150 g zrelog paradajza ili pelata (1/2 konzerve)
1 mala kašika mlevene crvene paprike
2 lista lovora
1 veza peršunovog lista
so

Priprema:

1. Ako niste potopili pasulj uveče da odstoji preko noći, stavite ga u vodu da ogrezne tokom dana bar na jedan sat.

2. Kad pasulj omekne, isperite ga i stavite da se kuva. Čim voda provri, smanjite vatru i posle 15 minuta bacite prvu tečnost. Sipajte potom novu vodu, neka bude topla, i dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka.

3. Pasulj treba da se krčka na tihoj vatri, a pred kraj kuvanja dodajte ostatak crnog luka koji ste prethodno sitno iseckali, isitnjen beli luk, lovor i crvenu mlevenu papriku.4. Kada je pasulj kuvan (potrebno je oko 2 h) i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so prema ukusu i dosta peršunovog lista. Odlično se slažu i ruzmarin ili bosiljak.

4. Ostavite da se sve zajedno krčka još neko vreme, ali pripazite da se pasulj ne prekuva jer će se jelo pretvoriti u kašu.

5. Monasi pasulj jedu ovako, a vi možete dodatno da uključite rernu da se zagreje na 180 °C, prespete pasulj u prigodnu tepsiju (ako je ostalo dosta tečnosti, procedite!) i zapečete ga oko 60 minuta.

Servirajte jelo toplo, a ostatak spremite u frižider kad se ohladi, na hladnom može da stoji nekoliko dana.

BONUS VIDEO:


 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU