Šta za ručak? Napravite ukusnu ALPSKU PICU sa domaćim testom (RECEPT)

Jovana Pejinovic

28. 05. 2022. 000000 15:00

Foto: Unsplash

Za alpsku picu trebaće vam pola sata-sat da je pripremite, pa je idealna opcija za ručak posle posla.

Sastojci

Za testo

  • 500g običnog brašna, plus dodatno za posipanje prašine
  • 2 kašičice soli
  • 7g kesica suvog kvasca
  • 320 ml mlake vode
  • sušene prezle ili griz, za ​​posipanje

Za preliv

  • 80g gruiere sira, rendanog
  • 250g  krem freš (kisela krema)
  • soli i sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 veliki crveni luk, tanko narezan
  • 140g salame, isečene na trakice
  • lišće majorana

Pročitajte još: KAPONATA ZA RUČAK: Mediteransko jelo punog ukusa koje prija i balkanskom senzibilitetu (RECEPT)

Postupak:

Za testo za picu pomešajte brašno, so i kvasac u velikoj posudi. Postepeno dodajte vodu, dobro mešajući rukama da dobijete testo. Ako vam je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Oblikujte loptu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji pet minuta.

Mesite testo oko 10 minuta i podelite ga na pola. Čistu kuhinjsku krpu pospite malo brašna i na nju stavite komade testa. Pokrijte malo vlažnom krpom i ostavite da se diže najmanje 30 minuta na toplom mestu.

Zagrejte rernu na 240C. U međuvremenu, za preliv, pomešajte gruiere i krem freš u činiji, dodajući malo soli i bibera po ukusu. Ostavite na stranu.

Kada je testo naraslo, pospite malo brašna na čistu radnu površinu i jednu lopticu testa raširite u krug prečnika oko 30cm, čineći ga što tanjim (bez kidanja), sa malo debljim rubom. Ponovite sa drugom loptom testa. Dva ravna pleha pospite prezlom ili grizom i na njih stavite podloge za picu.

Preko svake podloge rasporedite krem fraiš smesu. Prelijte lukom i salamom. Pecite u zagrejanoj rerni 10 minuta. Izvadite iz rerne, pospite majoranom i poslužite.

BONUS VIDEO: