Devet korisnih trikova za mršavljenje: Korišćenje veće viljuške i ručanje sa muškarcima samo su neki od njih

Jelena Knežević

30. 05. 2022. 000000 12:30

Foto: Unsplash

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost svakako će dovesti do rezultata. Pored toga, postoje određeni trikovi koji će vam pomoći da smanjite svoje obroke.

1. Uzmite vodu pre jela

Centar za dlad i žeđ u mozgu su isti i nalaze se u hipotalamusu. Često mešamo glad i žeđ, pa da ne biste odmah navalili na hranu, popijte prvo čašu vode. Kada popijete vodu, sačekajte još deset minuta, kako bi do vašeg mozga stigla informacija o tome da li ste bili gladni ili izrazito žedni.

2. Ručanje sa muškarcima

Neke studije su pokazale da žene manje i sporije jednu u prisustvu muškaraca. Kako mozak ne dobija istovremeno informaciju da vam je želudac pun, sporije konzumiranje obroka pomoći će vam da na vreme prepoznate da ste siti i stanete sa jelom.

3. Sami spremajte obroke

Veća je verovatnoća da ćete u restoranu ili kisoku brze hrane uneti više masnoće i ugljenih hidrata. Kada sami spremate obrok, imate uvid šta ste i koliko stavili.

Pročitajte još: Idealne namirnice za ubrzavanje metabolizma: Uvrstite ih u svakodnevni meni i krenite da se pridržavate ovih saveta, rezultati će biti vidljivi

4. Trudite se da budete srećni

Ako sebe zatrpavate negativnim mislima i bezrazložnom tugom, veća je verovatnoća da ćete utehu pronaći u hrani, naročito slatkišima. Ako se potrudite da budete zadovoljni sami sa sobom, nećete imati potrebu da konzumirate velike količine hrane.

5. Koristite veću viljušku

Jedno istraživanje sprovedeno u Italiji došlo je do zanimljivog zakjljučka da osobe koje jedu manjom viljuškom unose veće količine hrane. Zapravo, istraživači smatraju da oni koji koriste manju viljušku imaju osećaj da sporije zadovoljavaju osećaj gladi, pa zbog toga jedu više.

6. Čitajte deklaracije

Većina ima naviku da samo ubacuje proizvode u korpu i da ne gleda sadržaj. Međutim, stručnjaci su otkrili da oni koji ne gledaju sadržaj unose i do 5% više masti od onih koji čitaju deklaracije.

7. Peciva jedite ujutru

Ako ste baš veliki ljubitelj peciva, potrudite se da ih konzuumirate što ranije. Ako unesete u ranim jutarnjim časovima nešto iz pekare, vaše telo imaće dovoljno vremena da potroši unete kalorije.

8. Ne pijte vodu nakon obroka

Ukoliko uzimate vodu odmah nakon obroka pravite veliku grešku. Oni koji ističu štetnost navike ispijanja vode tokom i odmah nakon jela smatraju da se tako  razređuje kiselina u želucu, koja je potrebna za neometano varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija. Ako baš morate da popijete vodom tokom jela, potrudite se uzmete količinski što manje - preporučuje se gutljaj samo.

9. Zatvarajte i vetrite kuhinju

Osim što će zatvorena vrata kuhinje da utiču na to da manje ulazite u istu, jako je bitno da redovno provetravate ovu prostoriju. Kada spremate hranu, provetrite dobro kuhinju. Mirisi spremljenih jela koji ostaju mogu vas namamiti u kuhinju.

Bonus video:

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU