Grupno vežbanje ili samostalno? Evo šta kažu istraživanja da bi moglo da bude korisnije

Kristina LJubisavljević

21. 08. 2022. 000000 12:30

Foto: Pixabay

Bilo koja vrsta vežbanja je dobra, ali vežbanje u grupama može da nam da dodatni podsticaj, objašnjavaju strulnjaci.

Bez obzira na to šta više volite, nema loše strane, važno je da ostanete fizički aktivni. Ipak, istraživanja kažu da grupni treninzi imaju mnogo prednosti.

Grupni ili samostalni treninzi

Već je poznato da vežbanje ima mnoge prednosti za mentalno zdravlje, uključujući poboljšanje sna i raspoloženja, povećanje nivoa energije i mentalne budnosti. U novoj studiji koja je objavljena u The Journal of the American Osteopathic Association, istraživači su istražili da li grupne vežbe mogu da pomognu studentima medicine, grupi sa visokim nivoom stresa. Jedna grupa je radila 30-minutni program grupnog treninga snage i funkcionalne kondicije najmanje jednom nedeljno, zajedno sa dodatnim vežbama ako žele.

Pročitajte još: 5 načina kako da sagorite kalorije, a koji ne podrazumevaju TRČANJE

Druga grupa vežbala je samostalno ili sa najviše dva partnera najmanje dva puta nedeljno. Istraživači su merili nivoe stresa i kvalitet života učenika - mentalnog, fizičkog i emocionalnog - na početku studije i svake četiri nedelje. Svi studenti su započeli studiju na približno istom nivou, a nakon 12 nedelja, grupni vežbači su primetili poboljšanja u sva tri tipa kvaliteta života, kao i pad nivoa stresa. Za poređenje, oni koji su sami vežbali su samo poboljšali mentalni kvalitet života - iako su svake nedelje vežbali oko sat više od grupnih vežbača. Ipak, nije učestvovalo mnogo ljudi u istraživanju, pa rezultate treba posmatrati sa rezervom, piše Healthline.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU