· · Komentari: 0
vežbanje

Šest razloga zašto je PILATES dobar za vas: Koliko može da pomogne?

Ako želite da zategnete mišiće i doterate liniju, a da u isto vreme naučite pravilno disanje i držanje, onda je pilates pravi izbor za vas.

1606984265_Depositphotos_45999965_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ovaj vid fitnesa ujedno pomaže u otklanjanju stresa i doprinosi relaksaciji. Iako nije jednostavan kako se čini na prvi pogled, veoma je dobar za one koji ne smeju da rade naporne kardio treninge. Pilates pomaže da oblikujete telo i mišiće učinite vretenastim, pa je i to jedan od razloga zašto ga treba odabrati.

Uz pilates postajete fleksibilniji

Ako imate višak kilograma i ne možete da dohvatite prste na nogama dok sedite, a  da pritom ne osetite bolove i zatezanje, pilates će pomoći da se vratite u formu. Postaćete fleksibilnije i smanjićete rizik od povreda. Ono što je najbitnije, kada je pilates u pitanju, je dejstvo koje ima na kičmeni stub i zglobove jer se zasniva na fizikalnoj terapiji. Pilates će vam pomoći da povećate svoju razgibanost i ubrzate cirkulaciju bez naglih pokreta, a uz to ćete istegnuti kičmu i vratiti pršljene u pravilan položaj.

Pročitajte još: Da li NOVOPEČENE MAME smeju da treniraju?

Uz pilates aktivirate zapostavljene mišiće
Već posle prvog treninga osetićete koliko su zapostavljeni određeni mišići, jer će vas boleti. Dobra strana pilatesa je ta što aktivira čitavo telo. Dovoljna su tri intenzivna treninga u toku nedelje da primetite rezultate. Pored ostalog, ojačaćete gluteus – mišić koji je važan stabilizator pokreta. Kad je gluteus slab, trpe kukovi i kvadricepsi. Snažna zadnjica je važan element u izgradnji dobre posture.

Ublažava posledice predugog sedenja

Kada dugo sedite, vaše telo trpi. Pored toga što je mlitavo, javljaju se i bolovi. Bavljenje pilatesom neće stvoriti trbušnjake, ali će ojačati trup. Pomoći će vam da se oslobodite bolova i pružiće vam bolju pokretljivost. Pilates neće gađati isključivo mišić prednjeg stomačnog zida, već i bočne trbušne mišiće, kao i one koji grade karlično dno i daju potporu držanju.

Priprema za napornije treninge

Da biste povećali snagu, ne morate da dižete tegove. Pomoću pilatesa ojačajte telo i izgradite čvrste temelje, koji će otkloniti bilo kakve slabosti pri podizanju tegova. Pilates je odlična dopuna treningu snage i izdržljivosti. Imaćete stabilniju posturu, kičmu i čvršće jezgro, što je naročito bitno za podizanje većih težina iz čučnja.

Foto: Deposit

Uz pilates gubite kilograme

Uz redovne treninge i prilagođenu ishranu, rešićete se kilograma i oblikovati telo. Tokom vežbi, mišići su pod stalnom tenzijom, a najbolji efekat postiže se kombinacijom sporih i brzih pokreta.

Pročitajte još: Joga pomaže da skinete kilograme i masno tkivo, evo kako (VIDEO)

Pilates opušta nervni sistem

Pilates smiruje nervni sistem i snižava nivo kortizola. Kao aktivnost malog opterećenja, uključuje i vežbe disanja, što mu daje umirujući efekat. Ovaj trening vas uči kako da bolje kontrolišete telo kada je ono pod fizičkim ili mentalnim stresom. Učite da dišete dublje, što je psihološki odgovor tela koji prirodno smanjuje stres.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.