Male tajne iz knjige recepata NAŠIH BAKA: Osvežavajući i lagan kolač sa ČOKOLADOM (RECEPT/FOTO)

Kristina Malešević

29. 11. 2022. 000000 19:30

Foto: InstagramScreenShot/mamita_dane_i_jodze

Donosimo vam predlog za savršeni čokoladni kolač koji osvežava svojim voćnim notama. Isprobajte ga već danas, dosta je jednostavan za pripremu...

Pročitajte još: Šarenilo boja i vitamina iz rerne: Idealan ručak za sve koji su na dijeti (FOTO/VIDEO)

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 10 kasika šećera
  • 50 mililitara ulja
  • 50 mililitara mleka
  • 8 kašika brašna
  • 3 kašike kakao
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za žuti fil:

  • 500 mililitara mleka (odvojiti 100 mililitara da se razmute 2 pudinga od vanile)
  • 150 grama šećera
  • 100 mililitara slatke pavlake
  • 4 kašike mleka u prahu
  • 150 grama margarina
  • 2 pudinga od vanile

Sastojci za voćni fil:

  • 600 grama kupina
  • 4 kašike šećera
  • 2 pudinga od vanile

Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 200 grama čokolade
  • 100 mililitara 

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom i dodati zumanca, pa sve sjediniti. Dodati ulje, mleko, pa  još malo sve zajedno izmiksati. Suve sastojke pomešati i ručno sa špatulom umešati . Razliti u kalup dimenzija 20 centimetara dužine i širine i peći na 180 stepeni oko 25 min. Koru ostaviti da se prohladi i iseci je na pola da se dobiju dve kore.

Za pripremu žutog fila staviti mleko pomešano sa šećerom da se kuva, a u drugu posudu razmutiti dva pudinga od vanile. Kad mleko provri dodati razmućen puding i kuvati dok se ne zgusne. U prohlađen fil dodati 150 grama margarina,100 mililitara slatke pavlake i 4 kašike mleka u prahu. Sve dobro izmiksati da se dobije kremast fil.

Pročitajte još: 10 stvari koje ne bi trebalo da SIPATE U SUDOPERU

Preliti kupine sa 200 mililitara vode i dodati 4 kašike šećera i ostaviti da prokuva. U drugu posudu razmutitii 2 pudinga od slatke pavlake sa 100 mililitara vode. Sastaviti sa kupinama i kuvati da se voćni fil zgusne.

Koru koju ste presekli na dva dela stavite jednu na dno nalijete voćni fil dok je još vruć i ostavite da se prohladi. Preko njega ide žuti vanil krem i drugi deo kore.

Pročitajte još: Kako se održavaju JASTUCI OD MEMORIJSKE PENE? Nikako ne bi trebalo da ih perete

Za pripremu čokoladne glazure, rastopiti 200 grama čokolade u 100 mililitara slatke pavlake koju ste prethodno zagrejali. Kolač je najbolje napraviti da odstoji preko noći u frižideru i da se fino stegne.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU