Oglas
· · Komentari: 0
UKUS ZA PAMĆENJE

BAKINA "CRNA PONOĆNA TORTA": Čokoladna fantazija koja se topi u ustima (RECEPT)

Ako žudite za slatkim, parče domaće čokoladne torte ne može da škodi.

1641894374_5446.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub/A Family Feast
Oglas

Kada je jedna devojka odlučila da podeli recept svoje bake za ukusnu čokoladnu tortu, nije mogla da pretpostavi da će se Internet zaljubiti u ovu verziju klasične poslastice. Kako je sama devojka objasnila, njena baka je tortu zvala "Crna ponoćna čokoladna torta". Otkrivamo vam "tajni" recept za najukusniji čokoladnu tortu.

Recept za čokoladnu tortu

Sastojci: 

  • 2/3 šolje tamnog kakao praha 
  • 1 šolja tople jake kuvane kafe
  • 1 prstohvat kajen paprike (može i obična ljuta tucana)
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 2 šolje granuliranog šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 šolja mlaćenice
  • 1 kašičica vanile
  • 1 3/4 šolje višenamenskog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo

Trebaće vam i: maslac za podmazivanje tiganja, dva papira za pečenje, isecite veličinu dna kalupa za torte, kakao za zaprašivanje tiganja.

Pročitajte još: Čudo koje se može napraviti od 1 jajeta: TOČAK TORTA, kremasta poslastica (RECEPT)

Za glazuru:

  • 1 šolja tamnog kakaoa
  • 4 ½ šolje šećera za slatkiše
  • 1 ½ štapića putera, omekšanog
  • ½ šolje mlaćenice
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Uputstva

Da pripremite tortu:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. U maloj posudi rastvorite kakao prah i kajensku papriku sa vrućom skuvanom kafom i ostavite po strani.

U posudi umutite ulje i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte jaja i umutite dok ne postane svetla i kremasta masa, oko 1-2 minuta. Ovaj proces ubacuje vazduh u smešu. Ostružite lopaticu i činiju i "istucite" jednom ručno.

Polako dodajte mešavinu kafe/kakaa, mlaćenicu i vanilu i umutite dok testo ne postane glatko. Ostružite lopaticu i činiju i "istucite" jednom.

U posebnu posudu prosejte brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte suve sastojke u mokre i mutite na maloj brzini da se sjedine. Ostružite posudu i mešajte samo dok se svi sastojci ne sjedine, nemojte previše mešati kada stavite brašno.

Namažite dno i stranice dva kalupa za torte i stavite okrugli papir na dno svakog kalupa. Maslacem premažite vrh papira, a zatim pospite celu unutrašnjost pergamenta i pleh kakao prahom, istresite višak. Sipajte testo ravnomerno i stavite u sredinu rerne. 

Pecite 30-35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. U zavisnosti od vaše rerne, možda ćete morati da rotirate kalupe za torte na pola puta. Tokom našeg pečenja, jedan kolač je bio gotov za 30 minuta, a drugi za 32 minuta. Ne prepeći.

Hladite tepsije na rešetkama deset minuta, a zatim ih pažljivo okrenite na rešetku da se dodatno ohlade.

Za pripremu glazure:

Prosejte kakao prah sa šećerom u velikoj posudi. U posudi mikesorom umešajte puter dok ne postane glatko. Dodajte mešavinu šećera i kakao praha zajedno sa mlaćenicom i vanilom i umutite dok ne postane glatka i kremasta masa. Dodajte još mlaćenice ili punomasnog mleka ako je glazura pregusta.

Stavite malu kašičicu glazure na posudu za tortu da spreči klizanje torte i stavite jednu tortu na glazuru. Premažite vrh torte jednim slojem i ostavite da se stvrdne. Stavite drugu tortu na prvu i namažite celu tortu, vrh i stranice. Ostavite da se stvrdne.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas