Da li ste znali koliko je REN zdrav za ORGANIZAM? Iznenadićete se

Kristina Malešević

08. 04. 2023. 000000 12:00

Foto: Shutterstock

Ren ili hren je azijsko povrće sa velikim listovima i belim korenom. NJegovo lišće se koristi za kiseljenje krastavaca, a od korena se pravi pikantni sos.

Korisna svojstva i primena

Hren je poznat kao prirodni antibiotik, po svojim svojstvima sličan belom luku i đumbiru. To je zbog sadržaja sinegrina, ulja sa snažnim antibakterijskim svojstvima koje daje hrenu dobro poznati slatki ukus.

Kontraindikacije
Uprkos svim korisnim svojstvima, hren ima neke kontraindikacije. Na primer, ne bi trebalo da ga jedu oni koji pate od gastrointestinalnih bolesti i bolesti bubrega. Ne možete ga uzimati tokom trudnoće i dojenja.

Još jedno od njegovih čudesnih svojstava je analgetik: ren čini čuda od bolova u mišićima, pa se u narodnoj medicini od njega često prave tinkture.

Pročitajte još: Zašto dete ne treba da nosi jaknu kada je u AUTO-SEDIŠTU? Mnogi greše, a može da bude opasno

Hren ima i dekongestivna svojstva, zbog čega se koristi tokom prehlade – može pomoći u uklanjanju sluzi i pročišćavanju disajnih puteva. Konačno, povrće ima moćna diuretička svojstva, tako da može pomoći kod otoka.

Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san

Pa, u kulinarstvu, ovaj koren se koristi kao pojačivač ukusa i sos za grickalice - samo narendan i pomešan sa paradajzom, belim lukom, crvenom paprikom ili se koristi u čistom obliku.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU