KARDIOLOG otkriva: 3 jednostavna proizvoda koja mogu smanjiti NIVO HOLESTEROLA u krvi

Kristina Malešević

03. 06. 2023. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Holesterol je masna supstanca koja je potrebna našem telu. Ova vrsta lipida je uključena u sintezu hormona i ćelijskih membrana. Međutim, visok nivo holesterola - hiperlipidemija - znači da "loš" holesterol počinje da se akumulira u krvi. On je taj koji stvara plakove u arterijama, začepljujući ih. Ako je sud začepljen ili se plak odvoji, to može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Kardiolog Elizabet Klodas navela je tri glavne namirnice za snižavanje holesterola. I svi sadrže vlakna.

Pročitajte još: Da li otvoreno vino ima rok trajanja? Ovoliko može da stoji

 - Ova hrana ima rastvorljiva vlakna koja vezuju holesterol u sistemu za varenje i uklanjaju ga iz tela pre nego što uđe u krvotok - objasnila je doktorka.

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Prvo je ovas. Ne samo da je bogat vlaknima, već sadrži i mnoge antioksidante, uključujući one koji pomažu u poboljšanju funkcije krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Zbog toga, ovsena kaša uvek treba da bude na stolu za doručak.

Na drugom mestu leblebija. Ona je, pored vlakana, bogata kalijumom i magnezijumom – važnim elementima za kontrolu krvnog pritiska.

I na kraju, na trećem mestu su bademi. Imaju mnogo vlakana, kao i proteina i vitamina E.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU