Oglas
· · Komentari: 0

Jedna od prvih posledica povišenog holesterola može se manifestovati noću: Obratite pažnju ukoliko sumnjate da imate ovaj problem

Od povišenog holesterola pati sve vie ljudi

1678958358_shutterstock_643210681.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Savremen način života koji podrazumeva dosta sedenja, jedan je od glavnih uzročnika povišenog holesterola u krvi. Pored toga, manjak fizičke aktivnosti, neredovna i nepravilna ishrana najčešće dovode do viška masti u organizmu.

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Holesterol podrazumeva nakupljanje masnih  naslaga na zidovima arterija i stvaranje neke prste plaka:

„To znači da mišići i druga tkiva izvan stezanja nemaju dovoljno dobro snabdevanje krvlju“, objasnio je britanski lekar Adam Stejten. U tom slučaju povećava se i rizik za pojavu PAD-a, odnosno perfierfne arterijske bolesti:

"To je isti proces koji dovodi do srčanog i moždanog udara, ali kod PAD-a su zahvaćene arterije u nogama, a ređe u rukama“, nastavio je poznati lekar.

Iako povišen nivo holesterola ne daje jasne znakove upozorenja, te se često naziva "tihim ubicom", britanski Ekspres piše da jedan od znakova može se javiti noću.

Sudeći prema Klivlendskoj klinici, jeda od prvih simptoma PAD-a mogu biti bolovi, grčevi ili osećaj nelagonosti u nogama, koje se mogu javljati tokom noći.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas