PELENE ZA SAKSIJSKO CVEĆE: Evo kako da ih koristite da biljke ostanu zdrave i da NIKAD NE BUDU "ŽEDNE"

Jovana Pejinovic

01. 04. 2022. 000000 14:20

Foto: Piksabej

Postavljanje pelena na dno saksije će zadržati vlagu, što je odlično rešenje da biljke budu sveže i snažne. Pelene će pomoći da saksije ostanu vlažne, posebno tokom leta.

Pelene u osnovi deluju isto kao komercijalni kristali za hidrataciju vode, ali su pristupačnije. Pelene sadrže kristale polimera koji upijaju vodu i koji upijaju vodu i šire se kada su mokri. Ako stavite pelenu u saksiju, polimeri će apsorbovati vodu kada zalivate biljku i postati rezervoar za biljku kada se osuši. Ovo će efikasno održati vašu biljku vlažnom.

Pročitajte još: Uz OVU MEŠAVINU vaše biljke u bašti BUJAJU i daju DUPLE PRINOSE - organsko đubrivo koje možete sami napraviti (RECEPT)

Kako koristiti pelene

Pratite ove jednostavne korake da biste koristili pelene u saksijama:

  • Stavite koru na dno saksije. Najbolje je koristiti mešavinu kore i malo stare zemlje iz prošlogodišnje saksije.
  • Napravite rupe na spoljašnjoj strani neiskorišćene pelene kako bi voda mogla da se ocedi.
  • Stavite pelenu sa unutrašnjošću nagore u saksiju, na koru.
  • Dodajte zemlju za saksiju preko sloja pelena. Možete kupiti komercijalno zemljište za saksije ili ga napraviti sami. Dobra domaća zemlja za saksije sastoji se od: 25% stare zemlje iz prošlogodišnje saksije, 25% tresetne mahovine (pomaže u zadržavanju vode), 25% vermikulita (sredstvo za uklanjanje grudvica) i 25% nove zemlje za saksije.
  • Rasporedite svoje biljke u saksiju. Koristite biljke kojima je potrebna vlaga. Različite vrste cveća obično najbolje funkcionišu.
  • Pospite zemlju oko cveća. Dodajte malo granula biljne hrane sa sporim oslobađanjem na vrh.

BONUS VIDEO: