Oglas
· · Komentari: 0
CVEĆE ZA TERASU

PET BILJAKA ZA NAJLEPŠI BALKON U KRAJU: Napravite elegantnu cvetnu oazu nestvarnog mirisa (FOTO)

Bez obzira da li imate veliku, suncem okupanu krovnu terasu na vrhu nebodera, ili mali, senoviti balkon stana, lako je učiniti prostor privlačnijim sa nekoliko biljaka

1648634420_Untitled.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub
Oglas

Izabrali smo za vas biljke za erasu koje se dobro prilagođavaju životu u kontejneru, plus će izdržati povećanu toplotu i vetar na svojoj povišenoj lokaciji.

Zlatni bambus (za stvaranje privatnosti)

Za svakoga ko se oseća previše blizu svojim komšijama, dodajte nekoliko zlatnih biljaka bambusa u svoj prostor. Možda vam neće ni trebati ograda kada budu potpuno odrasli. Ove višegodišnje biljke mogu se raširiti ako ih ne obuzdate, pa ih čuvajte u drvenoj ili terakota saksiji koja je najmanje 60 cm duboka i široka. Pošto je zlatni bambus invazivan u nekim delovima zemlje, posebno u toplijim regionima, najbolje je ne saditi ga u zemlju (neko koristi i trik da ga u zemlju posadi zajedno sa saksijom).

Pročitajte još: Bujno cvetanje i lepo lišće: Napravite DOMAĆU PRIHRANU OD KVASCA, nema jačeg rastvora (RECEPT)

Uslovi za gajenje:  Jako sunce do delimične senke i vlažno, dobro drenirano zemljište

Sukulenti (trpe sušu)

Sukulenti su kućne biljke koje se lako održavaju, ali takođe mogu biti odlične balkonske biljke, posebno ako živite na sunčanoj strani ulice. Dve grupe posebno koje uspevaju u otvorenim kontejnerima su sedumi i sempervivumi. Prekomerno zalivanje sukulenata može da izazove trulež , pa vodite računa da zalivate otprilike jednom mesečno ili kada je zemlja suva. Zimi, ili kad god temperature dođu do tačke smrzavanja, jednostavno odnesite svoje kontejnere u zatvoren prostor ako želite da pomognete svojim sukulentima da prežive iz sezone u sezonu.

Uslovi uzgoja: Puno sunca i dobro drenirano zemljište

Fuksija (za dašak elegancije na balkonu)

Postoji nekoliko različitih sorti fuksije, od kojih većina cveta u prekrasnim nijansama ružičaste i ljubičaste. Obavezno izaberite sortu otpornu na toplotu jer će mnoge fuksije prestati da proizvode cveće kada je prevruće. Odlično izgledaju u visećim korpama i najbolje rade sa stalno vlažnom zemljom.

Uslovi uzgoja: puna do delimična senka i vlažno, dobro drenirano zemljište

Lavanda (mesto za začine)

Nekoliko začinskih biljaka je odličan izbor za balkone, uključujući lavandu,  timijan i bosiljak . Od njih, lavanda ima najupečatljivije cvetove. Ova aromatična biljka dolazi u stotinama varijanti koje cvetaju u raznim prelepim nijansama ljubičaste ili bele, tako da možete dodati boju kao i prijatnu aromu svom balkonskom vrtu. Lavanda je takođe otporna na sušu, toplotu i vetar. Osim toga, možete sakupljati cveće i lišće za aromatiziranje hrane i korišćenje u zanatskim projektima.

Uslovi uzgoja: Puno sunce i dobro drenirano zemljište

Gardenija (dodajte opijajuće mirise)

Malo cveća može da se uporedi sa gardenijama kada je u pitanju miris. Ove zimzelene biljke proizvode čisto bele cvetove koji imaju jak, slatki miris koji se može osetiti iz daljine tokom vetrovitog dana. Međutim, gardenijama je potrebna velika vlažnost i dobro drenirano zemljište da bi izgledale najbolje. 

Uslovi uzgoja: puna do delimična senka u dobro dreniranom zemljištu 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas