Oglas
· · Komentari: 0
BOKORI

CVET KOJI SE SEJE SAMO JEDNOM! U starim vrtovima KANDILICA je uvek imala mesto jer "JEDE" KOROV

Akvilegija (kandilica) spada u najpoznatije cvetne "buntovnike". One su cvetne perene koje se same razmnožavaju putem semena

1648539117_beautiful-g38697a219_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

U seoskim vrtovima se gaji od srednjeg veka kao ukrasna baštenska biljka, jer su cvetovi veoma dekorativni u velikim bokorima. Možete je gaviti u saksijama i žardinjerama na terasama i balkonima.

Foto: Piksabej

Akvilegija dostiže visinu od 15 do 20 cm, bokorastog tipa. Cvetovi su joj sitni, sakupljeni u cvasti – metlice. Mogu biti žuti, beli, ljubičasti ili crveni, a ponekad čak i dvobojni. Vrhovi ovog cveta su u obliku zvona, povijenih čašičnih listića. 

Kako se sama razmnožava, odlično može da posluži i za suzbijanje korova

Cveta u maju i junu i najavljuje vrele dane. Kada prođe vreme cvetanja, akvilegija nestaje, ali za sobom ostavlja dosta semena. Akvilegija je cvet, koji ne miriše, ali veoma lepo izgleda i dekorativna je. 

Pročitajte još: STRUČNJAK ZA BAŠTOVANSTVO: Ovaj petnaestominutni TRIK će usrećiti vaše sobne biljke

Foto: Piksabej

Da bismo uspešno gajili Akvilegiju moramo joj obezbediti neutralno ili kiselo zemljište, koje je dobro propustljivo, peskovito i humusno. Nije zahtevna biljka, dovoljno je redovno je zalivati i jedino o čemu bi trebalo da se vodi računa je da se rasad ne sadi preblizu, jer se brzo bokori. Jako dobro se razmnožava semenom, koje se seje u proleće ili jesen.

Ovaj cvet najbolje uspeva u hladnijoj klimi, mada može lepo da raste i na suncu, pa se koristi i za kamene bašte kao ukras, a isto tako i kao rub lejama. Takođe se koristi i kao rezani cvet, zato što buket može da ostane lep i svež do nedelju dana.

BONUS VIDEO: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas