Oglas
· · Komentari: 0
CVEĆE

Devet MOĆNIH tajnih sastojaka za RAST CVEĆA: Većinu imate u kući, a ni ne znate koliko ih biljke vole

Zdrave biljke ne nastaju slučajno

1648556319_garden-g1dd8d48b6_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Da bi rasle jake i zelene, biljkama su potrebni sunce i voda, kao i zemljište koje ima dovoljno hranljivih materija... i tu stupa na svenu kvalitetno đubrivo. Mi vam dajemo 10 najboljih predloga prihranu biljaka koje možete napraviti u domaćoj radinosti.

1. Pepeo koji ostaje iza drva

Drveni pepeo ima visok sadržaj alkalija, što ga čini odličnim za neutralizaciju kiselog zemljišta. Da biste utvrdili da li vaše tlo može imati koristi od nanošenja drvenog pepela, prvo  kupite komplet za pH test u bilo kom baštenskom centru i testirajte mali uzorak zemlje iz vaših baštenskih gredica. Pre nego što dodate pepeo u svoju baštu, uverite se da je potpuno hladan na dodir.

2. Banane

Isecite kore od banane, a zatim ih zakopajte u zemlju kada sadite paradajz, grmove ruža ili biljke zelene paprike. Sadržaj fosfora u korama će obogatiti zemljište i ojačati vaše biljke.

Pročitajte još: Da vam MUŠKATLE cvetaju kao lude, dodajte OVAJ sastojak uz ivicu saksije

3. Kompostni čaj

Jaka doza kompostnog čaja može učiniti čuda da poboljša živahnost vaših biljaka. Ako već imate gomilu komposta, korisno je da odvojite vreme da ga skuvate u tečni rastvor pun korisnih mikroorganizama. 

Otpad i bakterije u akvarijumskoj vodi mogu biti štetni za ribe, ali su korisni za biljke

4. Soda voda

Šta čini sodu hranljivijom za biljke više od vode iz slavine? Gazirana voda sadrži makronutrijente, uključujući ugljenik, kiseonik, vodonik, fosfor, kalijum, sumpor i natrijum, od kojih su svi korisni za vaše zelenilo. 

Foto: Piksabej

Za dokaz, ne tražite dalje od Univerziteta Kolorado u Boulderu, gde su istraživači zalivali grupu biljaka sodom za piće tokom 10 dana; na kraju su biljke sa soda vodom prerasle kontrolnu grupu. Trik, za one koji ovo pokušavaju kod kuće, je da pustite da gazirana voda malo ispari pre nego što je sipate na vaše biljke.

5. Voda iz akvarijuma

Kada dođe vreme da promenite vodu u vašem akvarijumu, razmislite o izlivanju stare vode na svoje biljke. Otpad i bakterije u akvarijumskoj vodi mogu biti štetni za ribe, ali su korisni za biljke. Samo vodite računa da koristite samo slatku vodu, a ne slanu vodu, i primenite je samo na  ukrasne biljke , a ne na one jestive.

6. Ostaci kafe

Stari  talog od kafe ima mnogo namena u kući , ali je posebno efikasan kao prihrana za biljke, zahvaljujući svom sadržaju kalcijuma, kalijuma, azota i fosfora. Pošto talog kafe zakiseljuje tlo, biljke koje vole kiselinu kao što su grmovi ruža, zimzelene biljke i azaleje imaju najviše koristi od tretmana. Lagano posipajte svežu zemlju u podnožje biljke ili je dodajte na gomilu komposta, gde će se mešati sa drugim ostacima hrane i lišćem da bi se stvorilo bogato tlo.

7. LJuske od jaja

Zbog bogatog sadržaja kalcijuma, ljuske jaja treba bacati u vašu baštu, a ne u kantu za smeće . Isperite ih, zgnječite i dodajte biljkama poput paradajza koje često muči nedostatak kalcijuma. Ili započnite sadnice u ljusci jajeta koje su pažljivo prepolovljene i isprane. Kada su sadnice dovoljno velike za presađivanje, posadite ih pravo u zemlju, ljusku i sve; ljuska će se vremenom biorazgraditi. 

8. Listovi čaja

Upotrebljeni listovi čaja sadrže tri hranljive materije koje su vam potrebne za dobro đubrivo: azot, kalijum i kalcijum. Pospite ih na podnožje vaše biljke da biste povećali hranljive materije koje su povoljne i za vaš budžet.

9. Trava

Dodavanje tankog sloja pokošene trave u vaš povrtnjak može  sprečiti rast korova i pomoći biljkama da zadrže vlagu. Pokošenu travu koja je puna semena korova treba kompostirati umesto da se nanosi direktno u vašu baštu - toplota iz pravilno održavane kompostne gomile će ubiti seme korova. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas