Stvari koje treba i koje nikako ne treba raditi pre VEŽBANJA! Ovo će pospešiti vaše performanse tokom treninga

Katarina Nikolić

26. 04. 2022. 000000 14:00

Foto: Pixabay

Međutim, u ovom tekstu posavetovaćemo vas o tome šta bi vas učinilo produktivnijim tokom vežbanja, a šta vas može učiniti manje uspešnima.

Pročitajte još: Izvajajte svoje telo u svom domu: Vežbe protiv celulita i masnih NASLAGA NA BOKOVIMA (VIDEO)

Konzumirajte sodu bikarbonu pre treninga

Soda bikarbona nije dobra samo za kuvanje, već su naučnici dokazali da može povećati fizičku aktivnost. Pomaže mišićima da imaju veću izdržljivost, posebno tokom vežbi visokog intenziteta koje traju između 1 i 7 minuta. Može biti izuzetno korisno za one koji trče, bicikliraju, sprintuju, plivaju i bave se drugim timskim sportovima. Možete konzumirati malu količinu sode bikarbone 60-180 minuta pre treninga. Ako vam stvara stomačne probleme, smanjite dozu. Možete pronaći sodu bikarbonu u obliku kapsula ili tableta ili jednostavno uzeti uobičajeni prah.

Popijte šoljicu crne kafe

Dokazano je da kofein povećava snagu i poboljšava performanse, uklanja umor i stimuliše sagorevanje masti. Može se naći u mnogim oblicima, ali pre treninga najbolje je popiti šoljicu crne kafe ili bar šoljicu čaja sa kofeinom. NJegovi sjajni efekti biće primetni 90 minuta pre početka treninga, ali možete popiti kafu čak 15-20 minuta pre odlaska u teretanu. Naravno, postoje suplementi koje možete uzeti, ali bi možda najbolje bilo da koristite najprirodniju opciju.

Loading...

Odremajte kratko 

Dremke su veoma važne za profesionalne sportiste i one koji svakodnevno treniraju. Tokom dana vežbanja, najbolje je da imate 20-minutne dremke, a tokom slobodnih dana možete uživati u 90-minutnom spavanju. Kraće dremke će vam dati potrebnu energiju i neće učiniti da se osećate umorno kao posle dužeg spavanja. Najbolje vreme za dremku je između 13 časova. i 16 časova pošto je usred dana i ne ometa vaš noćni san.

Ne radite kardio vežbe pre dizanja tegova 

Sada, ovo zavisi od toga koji je vaš krajnji cilj i da li želite da smršate ili da povećate snagu i izdržljivost. Ali u većini slučajeva, kardio trening nakon treninga snage je bolji i korisniji. Bez obzira da li želite da povećate snagu, sagorite masti ili radite na gornjem i donjem delu tela, kardio bi uvek trebalo da bude na drugom mestu. Početi sa kardio treningom pre tegova je idealno samo kada je vaš cilj da povećate svoju izdržljivost.

Loading...

Nemojte piti energetska pića pre vežbanja 

Mnogi ljudi koriste suplemente i energetska pića u svojoj rutini treninga, i to je apsolutno divno. Međutim, ako prvi put nešto isprobavate, uzmite malu dozu i pogledajte kako to vaš stomak prima. Najbolje je da probate ne pre treninga, već u neko drugo vreme tokom dana kada se nećete plašiti potencijalnih stomačnih problema. Ako se zbog njih osećate dobro, možete početi da ih uzimate pre nego što vežbate za bolje rezultate.

Nemojte jesti hranu bogatu vlaknima, šećerom ili masnu hranu 

Postoje neke namirnice koje treba izbegavati pre vežbanja jer su bogate vlaknima ili mastima i šećerom:

  • Granola i proteinske pločice, smutiji i jogurt mogu biti zdravi, ali sadrže mnogo šećera i treba ih izbegavati pre treninga.
  • Povrće, kao što su brokoli, prokelj i karfiol, bogato je vlaknima i stoga se teško svari, što bi moglo otežati vežbanje.
  • Crveno meso, brza hrana, laneno seme i gazirana pića sadrže ili mnogo masnih kiselina ili šećera i svakako ih treba izbegavati.

Međutim, ne biste trebali dozvoliti da budete gladni u teretani. Postoje i druge namirnice koje vam mogu pomoći da povećate energiju i maksimalno produžite trajanje treninga. Izaberite užinu koja kombinuje dobru količinu ugljenih hidrata i proteina. Idealna je kriška hleba od celog zrna sa puterom od kikirikija i bananama. Mala šaka orašastih plodova ili suvog grožđa takođe bi bila odličan izvor energije. Dobro kuvano jaje može biti samo po sebi ili na parčetu prepečenog hleba. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU