Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Црква и њени верници данас славе СВЕТОГ МУЧЕНИКА КОДРАТА КОРИНТСКОГ: Ови народни обичаји везују се за данашњи дан

Српска православна црква и њени верници данас славИ Светог мученика Кодрата Коринтског, Светог мученика Кодрата Никомидијског и Свету Анастасију

1679488885_sveci23.mart.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

СВЕТИ МУЧЕНИК КОДРАТ КОРИНТСКИ

У време када су се дешавала гоњења хришћана, многи верници су се разбежали по пештарама и планинама. Исто то је учинила и мајка Кодрата, са њим у стонаку, те га је родила у шуми и брзо потом умрла. Кодрат је одрастао у природи и усамљености.

Хришћани верују да је Кодрат промислом Божјом и анђелом хранитељем чуван, храњен и вођен. Такође верују и у то да је Бог који је давао ману с неба Израиљу у пустињи, пуштао је и Кодрату слатку росу из облака на уста.

Са дванаест година је сишао у град, где су га добри људи брзо заволели и дали на науке. Учио је о лекарству и лечио болеснике, како природним лековима, тако, ако не и више, и молитвом на коју се навикао још од детињства.

То су били Кипријан, Дионисије, Анект, Павле и Крискент

Када се, за време владавине цара Деција Трајана, догодило ново гоњење хришћана, Кодрат је изведен на суд, а потом бачен у тамницу, где му се касније придружило још пет његових другова и исповедало име Христово. 

Све њих су вукли по улицама и мучили, штаповима и камењима тукли и гађали, док их нису довукли на губилиште, где су се мучиници помолили Богу, а онда мачем били посечени. На том истом месту је настао извор воде из земље који и данас носи назив Кодратовим именом и подсећа на смрт за Христа светих шесточисленика.

СВЕТИ МУЧЕНИК КОДРАТ НИКОМИДИЈСКИ

Је био племић и богаташ, али и крштени хришћанин. Када је цар Валеријан похапсио многе хришћане, за време њиховог гоњења, Кодрат је потплаћивао тамничаре како би улазио у тамницу и затвореницима доносио разне манирнице и утврђивао их у вери.

Кодрат је био стављен под суд, а потом и посечен са осталима

Затворенике су извели пред суд и упитали за његово име, отаџбину и сталеж, али ништа од њих нису сазнали. Тада се Кодрар појавио иза њих и из свег гласа викнуо: ,,Хришћани смо именом, слуге Исуса Христа Господа саном и благодарством, а град и отаџбина наша јесте небо.”

СВЕТА АНАСТАСИЈА

Је била дама на двору цара Јустинијана. Видевши да је царица Теодора не трпи, Анастасија је ођедном изгубила из Цариграда и обрела у пустињи мисирској.

Старац Данило је, пред смрт, рекао да је видео њено лице светло као сунце

Авва Данило, чувени духовник, је постриже и објави као монаха Анастасија шкопца, по њеној жељи, јер се као жена под мушким видом лакше могла спасити и сакрити од царевих трагања за њом. Затворила се у тесну ћелију и тамо провела 28 дана, где је и умрла давне 563. године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas