Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Особине САМОУВЕРЕНИХ људи: Они никада неће скретати погелд и негирати своје грешке

Да ли спадате у ову групу људи?

1698759049_1697962430_shutterstock_315983351-6541018964446.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Наравно, стабилност унутрашње психологије и самопоштовање су пре свег аважан извор самопоуздања. Ипак постоји неколико ствари које можете вежбати и створити слику о себи као самопоузданој и асертивној особи, посебно у тренуцима када и не осећате да вам је баш све сјајно у животу.

Када вам недостаје осећај, почните да радите и практикујете ових 12 навика и особина како би од изгледа дошли до дубоког унутрашњег осећаја.

1. Опуштено држање и говор тела

Не постоји ништа што улива самопоуздање више од отвореног и опуштеног држања тела. Зато треба да избегавате да прекрштате руке или да се грчите, јер ће други мислити да сте несигурни.

Замислите само да опуштено разговарате са пријатељем. Када стојите или седите отвореног држања, то је као да кажете: „Овде сам, удобно ми је и спреман сам да се повежем.”

Остати миран у стресним ситуацијама је такође кључно и показује ваше самопоуздање и емоционалну зрелост.

Ваше опуштено држање говори: „Могу да се носим са лудошћу, без проблема“, а то може бити права предност у свакодневном животу, од суочавања са породичном драмом до суочавања са изазовима на послу.

2. Одржавају контакт очима

Када одржавате контакт очима, то је знак самопоуздања јер показује да се не плашите да се повежете са другима директним погледом. Такође потврђујете да сте заиста укључени и да обраћате пажњу. То је помало као да изјавите: „Хеј, овде сам са тобом у овом разговору.“ Директно показујете колико сте сигурни у својој кожи јер се не плашите да некога погледате у очи.

3. Користе моћ тишине

Самопоузданим и асертивним људима не сметају паузе у разговору. Користе их да среде своје мисли, сигнализирају важност или подстакну друге да говоре. Али изнад свега, тишина такође може створити осећај ишчекивања и контроле. Не плашите се мало тишине током разговора. Људи са самопоуздањем су хладни са оним тренуцима када нико не говори.

4. Говоре јасно

Када говорите снажним, јасним гласом и избегавате мрмљање, то говори људима да сте сигурни у своје речи и да заиста желите да схвате оно што говорите. Осим тога, помаже да избегнете досадне неспоразуме и забуне, чинећи разговоре лакшим и ефикаснијим.

Дакле, немојте се плашити да проговорите и будите кристално јасни у својој комуникацији. То је једноставан, али моћан начин да покажете самопоуздање.

5. Постављају питања

Још једна ствар око које самопоуздани људи немају никаквих проблема је постављање питања и тражење појашњења. Тако шаљете људима поруку да сте радознали и да се не плашите да учите. Замислите то као особу на састанку која се не стиди да подигне руку и постави питање на које други можда размишљају, али сувише оклевају да га поставе.

На крају, ово самопоуздање у тражењу информација помаже вам да усмеравате разговоре на начин који вам помаже да постигнете своје циљеве, као што је добијање правих увида или проналажење решења за изазове.
То је помало као да користите ГПС да бисте дошли до одредишта док други још увек користе мапе.

6. Гестикулирају

Коришћење руку да нагласите оно што говорите заиста може да побољша вашу комуникацију. То је као да додате мало зачина својим речима, учините да искоче и оживе. То показује да сте искрено укључени у разговор и да сте сигурни у своју поруку.

Баш као што додавање превише зачина вашој храни може уништити јело, претерани покрети рукама могу одвратити пажњу од онога што говорите. Дакле, потребно је да пронађете савршену равнотежу између додавања укуса и непретеривања када припремате разговор.

7. Заузимају физички простор

Замислите свој лични простор као своју „зону поверења“. морате да пронађете своје удобно место у разговору, на састанку, презентацији итд. Тако показујете да имате мало самопоуздања.

Ваш лични простор је ваше платно, а ви одлучујете како да га сликате. Дакле, пронађите ону равнотежу која вам одговара и подржите своју самоувереност у било којој друштвеној ситуацији.

8. Говоре спорије

Говор одмереним темпом уместо да журите са речима сугерише да сте сигурни и да контролишете разговор.

Ово не само да вам помаже да ефикасније пренесете своје идеје, већ и чини да звучите уверљивије и као да знате о чему говорите. Дакле, не журите. Полако и дозволите да ваше речи имају утицај који заслужују.

9. Чврст стисак руке

Сви знају да да бисте изгледали самоувереније и самопоузданије, морате се чврсто руковати. То је као руковање Златокосе – не превише слабо и млохаво, због чега можете изгледати несигурно или незаинтересовано. С друге стране, ваш стисак не би требало да буде дробилица костију.

10. Одећа у којој се осећају добро

Одабир праве одеће заиста може повећати ваше самопоуздање. Када обучете одећу у којој се осећате добро и удобно, то може учинити чуда за вашу самоувереност у свим ситуацијама.

Кључно је да носите одећу која одговара вашем стилу и прикладна је за ту прилику.

11. Признају своје грешке

У свакодневном животу, ако заборавите важан састанак, признајте то, а затим предузмите кораке да се то више не понови. То је самопоуздање на делу – бити аутентичан, прихватити своје несавршености и користити их да постанеш боља верзија себе.

Самопоуздање није у томе да никада не грешите; ради се о томе како се носите са њима. Када признате своје грешке, у суштини кажете да сте кул јер нисте савршени.

12. Користе технику “огледања”

Ако никада нисте размишљали о огледању или опонашању говора тела особе са којом разговарате, пропустили сте много. Огледање је као подешавање на исту фреквенцију на којој је особа са којом разговарате. Када суптилно копирате њихов говор тела, учинићете да се осећају опуштено.

То је знак друштвеног самопоуздања јер открива вашу прилагодљивост и способност да се повежете са другима.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas