Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Преподобни Ксенофонт и Марија и њихови синови: Празник који СВАКИ ХРИШЋАНИН треба да проведе са ПОРОДИЦОМ

Празник посвећен целој породици

1675786587_shutterstock_2068204547.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Преподобни Ксенофонт и Марија били су угледни и богати грађани Цариграда и живели су у 5. веку. Прича каже да су били велики хришћани и да су сву своју пажњу посветили томе да и синове – Јована и Аркадија, васпитају у истом духу.

Међутим, када су им деца одрасла, породицу је задесила велика несрећа – брод којим су Јован и Аркадије пловили ка Бејруту у коме је требало да наставе школовање захватила је велика олуја.

Момци су се спасли, али су их таласи избацили на различите обеле, тако да су обојица мислили да је онај други погинуо. Како су браћа била веома привржена један другом, од туге су обојица решили да се замонаше и у вери пронађу утеху за свој бол.

Са друге стране, Ксенофонт и Марија су мислили да су им се оба сина удавила. Скрхани тугом, након две године су дошли у Јерусалим да се поклоне светињама. Случајем, било је то у исто време када су и Јован и Аркадије дошли у овај град.

И тако се у Јерусалиму, према причи, догодило велико чудо и поновно спајање ове породице. Прво су се сусрели Јован и Аркадије, а онда и Ксенофонт и Марија са њима.

Пресрећни родитељи су тада схватили да су деца највеће благо које човек може да има и све своје богатство су разделили сиромашнима па су се и они замонашили.

Чланови ове честите породице живели су посвећени Богу све до краја свог живота. Њихов празник данас је празник сваком дома у коме влада мир и слога и у коме споне љубави повезују родитеље и њихову децу.

У старој Србији је постојао обичај који се понегде и до данас одржао да породице данас заједно одлазе у цркву и пале свеће – родитељи за Ксенофонта и Марију, а деца за Јована и Аркадија. Сви би требало да се помоле за здравље и да остатак дана проведу заједно у шетњи и дружењу. Верује се да ће чланове те породице срећа пратити преко целе године.

Чак иако не верујете у ове обичаје и сматрате их “бапским” причама, данашњи дан проведите поред својих најмилијих. Причајте, шалите се и смејте се. Видећете, љубав ће вам се вратити стоструко!

 

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas