Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО СЕ СПРЕМА КУВАНО ВИНО? Ево које све врсте могу да се кувају и који су најчешћи рецепти за уживање у божанственом напитку

Док је напољу хладно или пада снег нема ништа лепше него дружити се са пријатељима уз кувано вино. Греје и опушта, а неки га зову и народним леком.

1702897415_FHJKHFJK.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Које врсте вина могу да се кувају и који су најчешћи рецепти за уживање у овом божанственом напитку откријте у наредним редовима.

Кувано вино осим што се традиционално пије у зиму, а посебно за празнике, представља и симбол божићних вашара широм Европе. Осим што греје, кувано вино подиже расположење, а многи тврде и да је лековито.

Ипак, уколико се кувано вино не спреми како треба сигурно ће вас дочекати јака главобоља.

Најчешће се за кување узима црно вино али исто тако се могу кувати бело и розе. Према мишљењима винских стручњака најбитније је користити воћно вино, које нема јаке танине и које бисте пили и без кувања. Друга битна ствар је да се користе свежи зачини.

Некада се кувано вино пило из специјалних чаша - пехара, који су имали поклопце како мириси и ароме не би ветрили. Иако се данас тако не пије, оно нас ипак омамљује својим опојним мирисом, а осим што је укусно, кувано вино је и лековито.

Поред тога што обилује витамином Ц, због присуства разних зачина има антивирусно деловање те делује на јачање имунитета и против прехладе. Кувано вино се пије док је топло и може вас натерати да се мало презнојите.

 

Како се прави кувано вино?

Вино не треба да прокува већ је потребно да се загреје до одређене температуре. То је око 75 степени јер на тој температури алкохол почиње да испарава. Можете прво загрејати само мало вина са зачинима јер ће алкохол много више „извући“ ароме из зачина него када се кува јело, а после додати остатак вина.

Други начин кувања је да се скувају вода и зачини, па да се вино сипа у то непосредно пред служење.

Зачини који се најчешће додају вину су цимет, каранфилчићи, лимун, ловор, суве смокве, анис, поморанџа, ђумбир, бибер, мед и шећер.

Уколико желите да ставите шећер имајте на уму да се у шерпу прво ставља шећер и мало воде да се ушпинује (али не и да пожути), затим вино, и на крају зачини.

Уколико желите да засладите са медом, мед се ставља на крају, када шерпу скинете са рингле, а можете и да га додате директно у чаше.

У вино могу да се додају и друга алкохолна пића попут брендија, рума или домаће ракије…

Постоји безброј рецепата за кувано вино али је препорука да прво почнете са једноставнијим, који ћете искористити као базу, а онда наставити да експериментишете са укусима.

Један од рецепата гласи: пола литра црвеног вина, 1/4 литре воде, три кашике шећера, ½ кашичице каранфилића, мало цимета, пар кришки поморанџе и мало коре од лимуна.

Други рецепт: флаша црног вина, 1 кришка клементине, 1 штапић цимета, 1 звездасти анис, 3 суве смокве, 4 каранфилчића, 3 куглице црног бибера, 50мл брендија. Вино се загреје, сипају се зачини, а на крају се сипа бренди.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas