Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Лагани летњи колач од НАРАНДЖЕ: Засладите се освежавајућом посластицом у врелим данима (РЕЦЕПТ)

Како врели дани доживљавају своју врхунац овог лета, тешка храна па чак и дезерти не изгледају примамљиво. Зато тражимо лагане алтернативе које неће оптеретити наш желудац

1657632794_klcfelfw.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Тастy
Oglas

Зато смо открили овај невероватно лаган и освежавајући колач, који је притом и здравији од осталих традиционалних посластица на које смо навикли. 

Прочитајте још: Расподија укуса: Једноставан и богат колач са орасима који се топи у устима (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Састојци за кору:

1 ½ шоље вишенаменског брашна
5 кашика гранулираног шећера
½ кашичице соли
2 кашике воде собне температуре
½ шоље екстра девичанског маслиновог уља

Састојци за пуњење:

⅔ шоље гранулираног шећера
2 кашике брашна за све намене
¼ кашичице соли
3 велика јаја , + 3 велика жуманца
1 ½ кашике рендане корице поморанџе
велика наранџаста
½ шоље свеже цеђеног сока од поморанџе
Додатна поморанџа и/или шлаг за декорацију

Припрема

ПОЧНИТЕ ПРАВИТИ КОРУ:
Поставите решетку за пећницу на средњи положај и загрејте рерну на 200 степени. У средњој посуди за кување умутите 1 ½ шоље (185 г) брашна, ½ кашичице соли и 5 кашика шећера. Додајте воду и маслиново уље у смесу и мешајте гуменом лопатицом док се не формира једнолично тесто и не буде видљиво суво брашно. Обликујте тесто у тепсију са причвршћеним дном. Ставите посуду за печење на лим за печење и ставите лим за печење у рерну када достигне температуру. Нека се кора пече док не порумени и буде чврста на додир (30-35 минута у рерни).
Користите рукавице за рерну да уклоните лим за печење из рерне и ставите га на решетку за хлађење. Пустите да се потпуно охлади.
ПОЧНИТЕ ПРАВИТИ ПУЊЕЊЕ:
У средњем тигању умутите преосталу ⅔ шоље (135 г) шећера, 2 кашике брашна и ¼ кашичице соли. Додајте јаја и жуманца и умутите док не остану трагови јаја. Додајте сок и корицу од поморанџе и умутите док се не сједини.
Ставите шерпу на средњу ниску ватру и кувајте је док смеса не постане густа. Искључите ринглу и процедите мешавину наранџе кроз ситно сито постављено изнад велике посуде за кување. У охлађену кору још топлу сипајте процеђену смесу од поморанџе. Вратите торту на плех и пеците док се фил не стегне и једва да се тресе када се плех за торту протресе (8-12 мин).
СЛУЖЕЊЕ:
Оставите да се колач потпуно охлади најмање 2 сата. Када се колач потпуно охлади, уклоните спољни метални прстен калупа за колач и ставите колач на тањир за сервирање и оставите у фрижидеру 1-2 сата. Када будете спремни за послуживање колача, исеците га на кришке и послужите. Користите додатне украсне поморанџе или шлаг како год желите.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas