Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОСНА ПРЕЂЕЛА: Припремају се веома лако, а укус им је невероватан

Увелико траје божићни пост, а самим ти и славе које су током њега, припремају се посне

1671352507_posna-jela.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Многе домаћице, имају дилему када су у питању припреме посних слава, али исто тако, та јела, некада могу бити много укуснија од оних на које смо навикли.

Прочитајте још: Рецепт за ТРАДИЦИОНАЛНО ЖИТО: Три тајне доброг и правог укуса

Доносимо вам пет пређела, која се веома лако праве, а укус им је невероватан.

1. Обланда са туњевином

Састојци:1 лист обланде, 2 конзерве туњевине, 100 г кукуруза шећерца, 3 већа кисела краставчића, 2 кашике препрженог сусама, 100 г маргарина, со, бибер, кечап

Припрема: Обланду ставите између две влажне крпе да омекша док припремате фил. Туњевине добро оцедите од масноће, затим додајте умућени маргарин и све заједно измиксајте. Додајте исецкане краставчиће, кукуруз и сусам. Све заједно сјединити и филом премазати омекшалу обланду, а затим је увити у ролат. Оставити у фрижидеру 2 х да се стегне и пре него што се исече ролат украсити кечапом.

2. Ролат од кромпира

Састојци: 1 кг кромпира, 100 г маргарина, 200 г обарене и од костију очишћене рибе, 200 г спанаћа, 200 г шаргарепе, со, бибер, 2 чена белог лука.

Припрема: Кромпир обарите у посољеној води, оцедите, додајте маргарин и умутите. Три комада провидне фолије намажите уљем и развијте три једнаке коре од пиреа. На прву ставите фил од уситњене рибе и обареног спанаћа зачињеног по укусу. На другу кору ставите мешавину рибе и барене, пропасиране шаргарепе, зачињене по укусу, а на трећу мешавину рибе, спанаћа и шаргарепе. Сваку кору увијте у ролат и до сервирања ставите у фрижидер да се добро стегне. Сеците на колутове и наизменично ређајте све три врсте.

3. Ролат са шампињонима

Састојци: 500 г танких кора за питу, 800 г шампињона, 2 главице средње црног лука, 1 дл уља, 500 г биљног качкаваља, 400-500 г кечапа, оригано

Припрема: Печурке издинстати са луком на уљу, посолити и побиберити по укусу. Прву кору танко премазати кечапом, другу поновити са кечапом (коре ређати једну на другу), тек на трећу иде фил од шампињона, четврта кора премаз од кечапа, пета кора нарендан качкаваљ, па редом кечап, шампињони, качкаваљ (коре не прскати са уљем довољно је уља у печуркама) док не утрошите све коре и надеве за ролат. Све то уроловати, премазати одозго са кашичицом уља. Ставити да се пече у рерну која је претходно загрејана на 220 степени и пећи 15 минута. Кад се ролат охлади сећи на 2 цм дебљине и служити.

4. Посна шпанска пита

Састојци: 200 г посног биљног сира, 1 шољица уља, 1 шољица брашна, 1 шољица кукурузног брашна, 1 прашак за пециво, 100 г црвене паприке, 100 г зелених маслина, 1 шољица киселе воде, соли по укусу.

Припрема: Биљни сир нарендати, црвену паприку и маслине исецкати на ситне коцкице, све остале састојке измешати и излити у тепсију. Пећи 20 мин у загрејаној пећници.

5. Пита са киселим купусом

Састојци: 500 г кора за питу, 1 кг киселог купуса, 300 дл уља, 300 дл воде, мало соли

Припрема: Купус ситно исећи и ставити да се динста на уљу и додати 300 дл воде. Када купус буде мекан, склонити са шпорета и оставити да се охлади. Ставити две коре, а затим ред купуса, затим две коре па ред купуса и на крају уролати. Поступак поновити и са осталим корама и купусом. Питу ставити у подмазани плех и пећи у загрејаној рерни на 180 степени 45минута.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas