Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕСТИНАЦИЈА У КОЈОЈ ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА ТРАЈЕ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Будва на Црвеном мору

Године 1965. је краљ Хусеин мудро заменио знатно већу површину пустиње у унутрашњости Јордана за свега 12 километара обале

1676799223_shutterstock_1340329064.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Jедини јордански град који излази на море, Акаба, налази се на изузетно важном геостратешком месту - четворомеђи Израела, Јордана, Египта и Саудијске Арабије, на обали Акабског залива. На овом месту Црвено море дели Синај од Арабијског полуострва. Јорданска обала дуга је 27 километара, али је била краћа до 1965. године. Тада је краљ Јордана Хусеин мудро заменио знатно већу површину пустиње у унутрашњости Јордана за свега 12 километара обале. Тиме је омогућено претварање ове регије у једну од најзначајнијих туристичких дестинација.

У Акабу сам стигла локалним аутобуским превозом из Петре крајем јануара ове године. Температура ваздуха је била око 25 степени, те сам се питала: како ли је током летњих месеци, када и у јануару има купача? Уколико планирате долазак у Јордан, најбоља опција је да летите нискобуџетном компанијом из Будимпеште, будући да наш национални авиопревозник још нема успостављене директне летове са Јорданом. Авионска карта, са укљученим ручним пртљагом (уколико, на пример, одаберете опцију priority), не би требало да износи више од 75 евра, колико је мене коштао повратни лет на релацији Будимпешта-Аман-Акаба-Будимпешта.

Црвено море је познато нашим туристима, како због идеалне температуре воде и могућности за роњење током целе године, тако и по боји корала по коме је добило име. Ако сте љубитељ активног одмора, Акаба је право место за вас. Наше туристичке агенције су препознале прилику да споје "лепо и корисно", јер осим брчкања и сунчања, то је и идеална дестинација одакле могу да се обиђу Петра и чувена црвена пустиња Вади Рум, или, пак, да се оде на једнодневни излет у Јерусалим. Уколико новац није пресудна ставка, преко туристичке агенције ћете моћи да дођете директним чартер летом у Акабу. Најбољи хотели се налазе на два-три километара од центра града и поседују сопствене плаже. Нешто повољније су цене хотела који се налазе у центру, али пошто немају своје плаже, мораћете да доплатите улаз у "ризортима" који се налазе ван града. Улаз на градску плажу се не наплаћује, али се туристима не препоручује купање због стакла и разних ситних отпадака у плићаку. Локални водичи ће вам препоручити "најбоље плаже" које су уједно и најдаље, на неколико километара од границе са Саудијском Арабијом.

Фото: Схуттерсток

Да бисте стигли до њих, једна од опција су локални аутобуси чије су сатнице непоуздане, па је зато боља варијанта рентирање аутомобила или ангажовање таксија. Уколико се одлучите за такси, обавезно се договорите унапред са возачем за цену, као и у које време да дође по вас у повратку.  

Како је национална валута јача у односу на евро и долар, цене у Јордану су више у односу на наше прилике. Мени је било стресно што у већини локалних маркета цене нису биле видно истакнуте, тако да сте принуђени да примените "уметност ценкања". У зависности од вашег умећа преговарања, цена флашице воде може да се креће од пола до једног динара, а уколико су вам потребне друге намирнице, наоружајте се осмехом и будете помало храбри и дрски, јер, рецимо, пола килограма оријенталних слаткиша може да вас кошта од три до чак 10 јорданских динара. 

ОД ОСТАТАКА АЈЛЕ ДО СКУПИХ ЈАХТИ

У центру Акабе, на релативно малом простору, дуж централне авеније, као и у суседним улицама, начичкане су радње, банке, мењачнице, продавнице сувенира, пекаре, посластичарнице, кафеи и ресторани. Када се из центра крене "шеталиштем поред мора", на неколико минута хода од централног градског кружног тока који служи као својеврсни оријентир, наилази се на рушевине Ајле, првог исламског града изван Арапског полуострва. Улаз на овај археолошки локалитет је слободан, а интересантно је да је град био станица ходочасника на путу за Меку. Од града, изграђеног пре око 6000 година, преостале су само камене капије, стубови и делови џамије. У близини се налазе и остаци ранохришћанске цркве која датира из трећег века када је Акаба била значајан хришћански центар. Свега три километара даље, на удаљености од пола сата хода, налази се модеран, луксузни део града Ајла Оазис (Ayla Oasis). Због статуса града као посебне економске зоне, последњих година изграђено је неколико великих пројеката који имају за циљ да Акабу претворе у једну од најбољих туристичких дестинација на Блиском истоку. На неколико вештачких острва смештене су луксузне радње, ексклузивни хотели, отмени ресторани и тренди кафеи, приватне пешчане плаже, као и марина у којој су усидрене скупе јахте. Идеално место да проведете преподне, пијући кафу, налази се поред мора с погледом на суседни израелски Ејлат, удаљен свега пет километара од Акабе. Због процедуре уласка и изласка из Јордана, не препоручујем једнодневни излет до Израела (конкретно због трошкова изласка из Израела – 30 долара, визе за Јордан која је једнократна, али и компликоване процедуре превоза таксијем у одласку и повратку). Како бих вам најприближније дочарала Акабу, навешћу да овај приморски градић умногоме личи, чак и зими, на Будву, а најлепши део, где су смештени луксузни хотели и ексклузивне радње, подсећа на Порто Монтенегро.

Једна од туристичких атракција Акабе је огроман јарбол висок 136 метара на коме се вијори застава "Арапске побуне", која ми због своје грандиозности није стала у објектив камере. Застава се види и из суседних држава - Ејлата у Израелу и Табе у Египту. Постављена је на великом поплочаном платоу, на Тргу Арапске револуције, у част истоименог историјског догаđаја из 1916. године. Тада је у борби против Отоманског царства учествовао и млади британски официр, познат као Лоренс од Арабије. Он је умногоме допринео арапској побуни тиме што је убедио устаничке вође да је неопходно координирати њихове акције са британском стратегијом. Вођа револуције био је Шериф из Меке, Хусеин бин Али, предак Абдулаха Другог, данашњег краља Јордана, чији се портрет налази на новчаници од једног јорданског динара. Од занимљивости треба истаћи да се та застава разликује од званичне јорданске по распореду боја. У непосредној близини "Велике заставе" се налази Археолошки музеј Акабе и рестауриран Замак Акабе, познат као Тврђава мемлука, османски утврђени караван-сарај из 16. века, који се налазио на путу за Меку и Медину.

Због пустињске климе, коју карактеришу топле зиме и врела, сува лета, може се рећи да туристичка сезона у Акаби траје целе године. Топло море и близина светски познатих дестинација додатни су разлог за изузетну популарност и посећеност. 

Фото: Схуттерсток

Виза путем интернета

У трошковник за припрему пута убележите да ће вам бити неопходна и виза за улазак у Јордан (од које су изузети само носиоци дипломатских и службених пасоша), која се прибавља путем интернета, на званичном сајту јорданског Министарства за туризам. Саветујем да приликом избора визе одаберете опцију Jordan pass која, поред визе, обухвата и улазнице за више од 40 локалитета од културног и историјског значаја. Уз Jordan pass добићете и мапу Хашемитске Краљевине Јордан, како се официјелно ова држава зове, са саветима шта треба обићи и напоменом да сте у обавези да остварите минимум три ноћења, како бисте визу могли да користите. Цене Jordan pass-а варирају, у зависности од дужине боравка у Петри (од једног до три ноћења), а уколико се одлучите да извадите само визу, имајте у виду да ће вас онда боравак скупље коштати, јер ћете морати да доплатите улазнице за све локалитете (примера ради, јорданска виза кошта 40, једнодневни улаз у Петру 50, док је цена Jordan pass-а од 70-80 јорданских динара). 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas