Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЧИЈИ ЈЕ ПОТОМАК БИЛА КЛЕОПАТРА? Позната по својој образованости, интересовању за различите науке, укључујући математику, филозофију и астрономију

Сви непознати детаљи о Клеопатри који остављају без текста откриће нову страну њене личности.

1716627272_sdsdfsdf.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Клеопатра ВИИ Филопатор, позната једноставно као Клеопатра, била је последња владарка династије Птолемеја која је господарила старим Египтом од 51. године пре нове ере до своје смрти 30. године пре нове ере. Кроз историју, остала је симбол женске моћи, интелигенције и заводљивости, али и способности да манипулише политичким ситуацијама у своју корист.

Клеопатра је била потомак Птолемеја И, једног од генерала Александра Великог, који је основао птолемејску династију. Иако је њен матерњи језик био грчки, она је била прва из династије Птолемеја која је научила египатски језик, што је значајно допринело њеној популарности међу Египћанима. Била је позната по својој образованости, говорећи неколико језика и показујући интересовање за различите науке, укључујући математику, филозофију и астрономију.

Клеопатрина владавина била је обележена њеним односима с моћним римским вођама. Прво је завела Јулија Цезара, с којим је имала сина Цезариона. Након Цезарове смрти, Клеопатра се повезала с Марком Антонијем. Њихова веза била је и политичка и романтична, а заједно су покушали да консолидују своју моћ и заштите Египат од растућег утицаја Рима.

Међутим, њихов савез довео је до сукоба с Октавијаном Августом, будућим царем. У поморској бици код Акцијума 31. године пре нове ере, Клеопатрине и Антонијеве снаге су поражене. Након пораза, Антоније је извршио самоубиство, а Клеопатра, суочена с губитком свог краљевства и могућношћу да буде заробљена и осрамоћена у Риму, такође је одузела себи живоз, вероватно угризом отровне змије.

Клеопатрина смрт означила је крај птолемејске династије и почетак римског доба у Египту. Њена прича инспирисала је многе уметнике, писце и историчаре током векова, чинећи је једном од најпознатијих фигура античке историје.

8 чињеница које мало ко зна о Клеопатри:

1. Била је веома образована и интелигентна

Клеопатра је била „изванредно образована особа“, посебно имајуц́и у виду да женама у њеном временском добу обично нису биле пружене исте могуц́ности образовања као мушкарцима. Међутим, кажу да је она уживала у учењу и образовању.

Познавала је широк спектар тема, укључујуц́и економију, право, војну стратегију и лингвистику. Насупрот томе, веровало се да је њен брат Птоломеј КСИИИ, са којим је заједно владала Египтом од 51. до 47. пре нове ере, имао веома мало образовања.

2. Одличан комуникатор

Клеопатра је била изузетно добар комуникатор, за коју се верује да је течно говорила најмање девет језика, и била је једна од ретких птолемејских вођа који су научили да користе матерњи египатски језик, према Тхе Реигн оф Цлеопатра Стенлија М. Бурстеина. То јој је омогуц́ило да директно разговара са различитим популацијама под њеном влашц́у.

Поред својих поданика, Клеопатра је била изврсна у комуникацији са суседним шефовима држава и другим политичким савезницима. На пример, њена комуникација са Иродом Великим — упркос њеној личној несклоности краљу Јудеје — довела је до трговачких путева и трговачких аранжмана између два лидера.

3. Мајстор односа са јавношц́у

Иако је очигледно била способна за бруталност када је то било потребно, Клеопатра је била подједнако позната по својој харизми. У ствари, Шенон Бовен, професор на Школи за новинарство и масовне комуникације на Универзитету Јужне Каролине, тврди да је Клеопатра била мајстор онога што би се данас сматрало односима с јавношц́у.

Клеопатра је добила признање својих поданика тако што је одржавала јавне трибине, пружала информације о пољопривреди и трговини и организовала догађаје са извођачима, животињама и бесплатном храном за гледаоце.

„Она је имала начин да учини да се људи осец́ају опуштено и успела је да освоји чак и најскептичније појединце својом духовитошц́у и шармом“, написао је Бовен. „То ју је учинило ефикасним вођом, јер је била у стању да инспирише лојалност и поштовање од оних око себе.

4. Формирала је важне стратешке савезе

Током своје владавине, Клеопатра је формирала партнерства са моц́ним савезницима како би позиционирала себе и своје краљевство и тако обезбедила максималну предност. Можда је њен најпознатији савез таквог типа био са Јулијем Цезаром, са којим је имала и политичку оданост и романтичну везу, што јој је дало војну снагу која јој је била потребна да свргне свог брата с престола и освоји египатску круну.

Након Цезаровог убиства 44. пре нове ере, Клеопатра се удала за његовог наследника и кључног савезника Марка Антонија, који је био део Другог тријумвирата од три човека која су владала Римом. Обоје су имали користи од овог односа, а Антоније је добио финансијску и војну подршку од Клеопатре, која је заузврат тражила Антонијеву помоц́ у проширењу источне границе Египта.

5. Увек је била спремна на ризик

Клеопатра није оклевала да повуче смеле потезе или прорачунате ризике у корист своје моц́и или свог краљевства. Један од познатих примера био је приближавање Цезару на острву Антирод како би предложила савез, упркос томе што је у то време изгубила свој грађански рат против Птоломеја КСИИИ.

Филмови о Клеопатри, од филма из 1934. са Клодет Колбер у главној улози до познатијег биографског филма из 1963. са Елизабет Тејлор, приказују је како је тајно прокријумчарена до Цезара умотана унутар тепиха. Та прича је у великој мери мит, али ипак, Клеопатрина спремност да учини то говори о њеној прорачунатој природи и спремности на ризике.

6. Била је вешта у поморској тактици

Клеопатра је била прва краљица која је била вешт поморски командант, она је командовала огромном флотом, коју је лично довела у Грчку како би помогла Марку Антонију у његовом сукобу са Цезаровим убицом Касијем, према Бурштајну.

Октавијан, будуц́и римски цар, успео је да победи поморску флоту Клеопатре и Антонија током битке код Акцијума 31. пре нове ере. На основу тога, Клеопатру су понекад називали лошим морнаричким командантом, али историчар Бари Штраус је тврдио да је то незаслужено, напомињуц́и да је успела да спаси велики део флоте упркос томе што је била бројчано надјачана и носила се са лошим временом

7. Плод инцеста и немилосрда страна

Египатска краљица Клеопатра је највероватније била производ инцеста. Као што је био обичај многих владарских куц́а тог времена, чланови династије Птолемејевиц́а су се често женили како би одржали чистоту крвне лозе. Више десетина Клеопатриних предака ступило је у инцестуозни брак, укључујуц́и њене родитеље, који су били брат и сестра. Следец́и породичну традицију, и сама се удала за два своја брата.

По другој традицији ове династије – сплеткарењу и ликвидацији противника – обојицу је лишила живота. Седела је на престолу као сувладар свог мужа/брата Птоломеја, који је убрзо владао сам. Победивши Птолемеја, Јулије Цезар је вратио престо Клеопатри, а он је завршио у Нилу.

Пошто је носио тежак златни оклоп, није испливао из реке. После овог „несрец́ног инцидента“, Клеопатра се удала за свог другог брата, Птоломеја КСИВ. Пошто је у међувремену постала Цезарова љубавница и отпутовала са њим у Рим, препустила је престо свом мужу/брату. Вративши се у Египат, наредила је и њега да ликвидирају, да би обезбедила свом сину престо.

Не зна се тачно како је несрец́ни младиц́ преминуо, али се претпоставља да је отрован. Од ње нису били угрожени само мушки чланови породице. Наиме, наручила је и убиство сестре Арсиноје коју је сматрала супарницом у борби за престо.

8. Ставом је очаравала, не лепотом

Иако се Клеопатра често приказује као запањујуц́е лепа, историчари кажу да то није нужно и био случај. Грчки биограф Плутарх је написао „јер њена лепота, како нам је речено, сама по себи није била сасвим неупоредива, нити таква да би очарала оне који су је видели“. Исто тако, Тхе Натионал Инкуирер је написао у чланку из 2000. да је Клеопатра имала „велики нос“.

Клеопатра можда није била заводница као што што су је представљали у филмовима, чак је и Плутарх приметио да има „неодољив шарм“, као и сладак глас, убедљиву природу и упечатљиво присуство.

Њујорк тајмс ју је описао као смелу јер се није плашила да покаже своје године или мане, напомињуц́и да новчиц́и са њеним ликом не покушавају да прикрију њене боре.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas