Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је ТИТУЛА принц од Велса привилегија или понижење? Мишљена су подељена због КРВАВЕ историје

Принц Вилијам и Кејт Мидлтон сада носе титуле принц и принцеза од Велса

1663665178_profimedia-0126133844.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Краљ Чарлс Трећи именовао је принца Вилијама и његову супругу Катарину за новог принца и принцезу од Велса што је одушевило неке, али подстакло друге да траже да се титула повуче.

Петиција која позива на укидање титуле има више од 29.000 потписа, а покренуо ју је двадесетпетогодишњи Тристан Груфид, из Понтиприда, Ронда Сајнон Таф.

Ту титулу од 13. века носе искључиво Енглези „који немају истинске везе са нашом земљом" и да се користи као „симбол доминације", рекао је.

„Ценим што Чарлс покушава да уради праву ствар у обављању сопствене дужности, али у исто време он у потпуности цени симболичку улогу титуле, њену историју, зна да је то титула која је веома контроверзна у Велсу," додао је.

Они који се противе кажу да титула симболизује енглеско угњетавање и да представља увреду за Велс.

Други кажу да пар има афинитета према Велсу и да ће бити амбасадори.

Принц је рекао да ће служити Велсу са „понизношћу и великим поштовањем".

Није први пут да се позива на одлагање титуле.

Године 2020, Мајкл Шин, холивудски глумац рекао је новинском колумнисти Овену Џонсу када је дошло време да се титула уручи „да био би заиста значајан и снажан гест да се она више не носи на исти начин као раније".

„Направите паузу, исправите неке неправде из прошлости, не нужно само из навике, немојте без размишљања да наставите традицију која је започета као понижење наше земље", додао је.

Какав је историјат титуле?

Именовање престолонаследника принцом од Велса је вековна традиција - али има крваву историју.

Ливелин ап Грифид (или Ливелин Последњи) био је последњи принц независног Велса пре енглеског освајања.

Погинуо је у бици 11. децембра 1282, а његова глава је послата Едварду Првом, а потом изложена у Лондонској кули.

Традиција коришћења титуле започета је када је Едвард Први именовао сина Едварда Другог као принца од Велса 1301. године.

Стотину година касније Овен Глендовер подстакао је петнаестогодишњу побуну против владавине краља Хенрија Четвртог и преузео титулу принца од Велса пре него што су Велс поново освојили Енглези.

Прочитајте још: Ово је најемотивнији тренутак на сахрани краљице Елизабете Друге: Мала принцеза Шарлот у сузама (ФОТО)

„Права демократија"

За бившу чланицу Сенеда (МС) Бетан Сајед питање је шире од употребе титуле принца од Велса и зависи од то

„Ради се о томе шта желимо да Велс буде у будућности.

„За људе попут мене, верујемо у Велс где смо ослобођени краљевске породице и требало би да имамо праву демократију која не укључује породицу која је рођена у привилегијама и моћи.

„Можда многи од нас не би ништа рекли да није било најаве о новом принцу од Велса одмах после смрти краљице, али ми смо ту где јесмо... то нас је натерало да морамо да одговоримо на ситуацију коју осећамо да је непријатна јер је неко управо умро", рекла је Сајед.

Талат Чаудри, председник велшког тинк-тенка за независност Мелин Драфод, рекао је да је тренутак објаве краља Чарлса подстакао расправе које је републиканцима било тешко да воде тако брзо после краљичине смрти.

„Мислим да би било боље и са више поштовања према осећањима других да се о томе разговара у неком другом тренутку, уместо да се то ефикасно ради током периода жалости", рекао је он.

Али он не верује да титула има места у модерном Велсу и сматра да је треба укинути.

Та титула је, каже, наметнута Велсу без демократске сагласности због чега подстиче „раздор и свађе међу Велшанима."

„Не ради се о појединцима у краљевској породици, већ о правичности и једнакости у националним институцијама", додао је.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas