Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
стари Холивуд

ГРЕТА ГАРБО, најпознатија глумица СТАРОГ ХОЛИВУДА: Одрастала је у СИРОМАШТВУ, а о њеном ЖИВОТУ се и данас говори

Лепа, витка и “ледена”, са очима које само наговештавају буру емоција које се иза њих крију Грета је била савршена за улоге заводница, доминантних дама и фаталних жена. То јој се никада није допадало, али Холивуд није питао!

1597999419_Greta-Garbo.JPG
Фото: Принтсцреен/Yоу Тубе/ СпециалКритурлнц
Oglas

Тог 18. септембра 1905. у Стокхолму, у Шведској, породица Густафсон дочекала је своје треће дете – ћерку Грету. Иако су са много љубави примили вест о рођењу девојчице било је ту и зрнце бојазни.

Прочитајте још: АНОНИМУСИ ОТКРИЛИ ТАЈНУ О МИСТЕРИОЗНОМ УБИСТВУ: "Због овога је принцеза Дајана морала да умре"

Мајка Ана Ловис радила је у фабрици за производњу џемова, а отац Карло Алфред Густафсон је обављао више физичких послова међу којима су чишћење улица, разношење намирница, рад у фабрикама како би прехранио породицу.

Фото: Пиxабаy

Живот је тих дана у Шведској за радничке породице био тежак. Зато су породици саветовали да девојчицу дају на усвајање. Ана и Карло су то категорично одбили и тако је будућа велика филмска дива одрастала у немаштини. Јер, беба коју су тог септембра 1905. повели кући била је девојчица која ће израсти у Грету Гарбо, једна од највећих филмских звезда тридесетих година 20. века.

Страх од сиромаштва носила је до краја живота

Грета и њени сестра и брат су од малих ногу били навикнути на скроман и тежак живот. Живели су у малом стану који није имао топлу воду. 

- Дуге зимске ноћи биле су вечно сиве. Отац би седео у углу и читао новине. У другом ћошку, мајка би уздишућИ крпила стару одећу. Ми, деца, шапутали бисмо или само седели у тишини. Сви смо били јако нервозни, као да се нека опасност осећала у ваздуху. Такве вечери се осетљивој девојци заувек урежу у сећање. Сви станови у крају где смо живели, личили су један на други – њихова ружноћа уклапала се у све што је и нас окруживало - сећала се Грета Гарбо годинама касније.

Амерички филмски институт уврстио ју се међу пет најбољих глумица 20. века!

Прочитајте још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Атмосфера у кући постала је још тежа када се Карл озбиљно разболео 1919. године. Био је један од многих који су те зиме добили шпански грип. Најпре је све ређе одлазио на посао да би после био готово везан за кревет. Грета га је неговала и једном недељно водила на терапију, али он је умро већ следеће године када је глумици било само 14 година.

Почетак
На филму се први пут појавила 1922. године, у комедији “Луталица Питер”, али као статиста. Са 16 година уписала је позоришну академију где су јој прогнозирали успешну каријеру. Дебитовала је у филму “Легенда о Гести Берлингу”, а већ њено треће остварење након пресељења у Америку – “Пут и ђаво” из 1926. године одвео ју је у глумачке висине. У Холивуду јој ускоро везе нису ни биле потребне, јер је тадашњи директор МГМ-а, Луј Мејер, био очаран њеном појавом.

Грета је као дете била сањар, а једна од њених жеља била је да постане глумица. Мрзела је да иде у школу, где би се увек играла сама. Једино за шта је показивала интересовање било је позориште, али као и многа друга деца из радничке класе, није наставила школовање већ је, након очеве смрти, са само 14 година, почела да ради.

Касније је признала да је због свог недостатка образовања одувек имала комплекс ниже вредности као и да ју је страх од сиромаштва прогонио читавог живота.

Звезда је рођена

Грета је прво радила као продавачица и дизајнер шешира, да би је исти послодавац, уочивши њену привлачност, унапредио у манекенку. Убрзо је добила понуду да глуми у реклами за женску одећу.

Изузетно лепа, висока и витка, лица које одаје богат унутрашњи живот и одсутност сваке површности, Грета је била предодређена за успех. Ускоро је постала толико популарна да је њен први звучни филм “Ана Кристи” рекламиран под слоганом “Гарбо говори”.

Прочитајте још:  ШОК: Још један ХОЛИВУДСКИ пар се разводи

Грета је за ову улогу први пут била номинована за Оскар за најбољу главну глумицу, а Ана Кристи је био комерцијално најуспешнији филм 1930. године. Био је толико популаран да је следеће године снимљена немачка верзија, опет са Гретом као Аном Кристи.

Иза себе је оставила 27 дугометражних филмова и четири номинације за Оскара!

Већ са следећим филмом – “Романса”, Гарбо је опет била номинована за Оскара, а уследили су и блокбастери – “Мата Хари”, “Гранд хотел”, “Краљица Кристина”, “Ана Карењина”…

“Гарбоманија”

Тридесетих година прошлог века Грета је била на врхунцу популарности, а продуценти су велико интересовање за њене филмове и приватан живот звали “гарбоманијом”.

Крај каријере
Последњи филм који је Грета Гарбо икада снимила била је комедија “Жена са два лица”. Иако је солидно прошао на благајнама, филм су критичари толико сасекли да га је Грета назвала “својим гробом” и решила да више никада не глуми. Након повлачења и одбијањем да се појављује у јавности Грета Гарбо је допринела стварању својеврсног мита о себи. Иако није живела у апсолутној самоћи како се то веровало и често са пријатељима путовала Европом, била је невероватно меланхолична и анксиозна. Није давала интервјуе, нити одговарала на писма обожавалаца којих би у току недеље било и по неколико хиљада.

Гарбо је 1936. одиграла улогу Маргерите Готје у филму “Дама са камелијама”. Овај филм јој је донео трећу номинацију за Оскара, а улога француске куртизане постала је њен заштитни знак.

Била је у пет најтраженијих глумица тог времена!

Године 1939. играла је у првој комедији у својој каријери и за њу била је номинована за четврти Оскар. Био је то филм “Ниночка”, а чињеница да Грета глуми у комедији била је толико невероватна да је филм рекламиран под слоганом “Гарбо се смеје!”

Прочитајте још: Прошло је 58 ГОДИНА од СМРТИ МЕРЛИН МОНРО: Њен последњи познати снимак наслутио ТРАГЕДИЈУ (ВИДЕО)

Љубави

Што се тиче њеног љубавног живота Грету су већи део живота пратиле гласине да пођеднако воли мушкарце и жене. Никада се није удавала, није имала деце и живела је сама. Годинама су многи, припадници оба пола, обелодањивали своју везу са познатом глумицом.

Никада се није удавала и није имала деце.
Фото: Пиxабаy

Она сама никада приче није потврђивала, али ни демантовала, а на листи њених, што јавних што тајних партнера налазе се и имена попут Џона Гилберта, Луиз Брукс, Марлен Дитрих, Џони Вајсмилер, Жа Жа Габор…

Гарбо је од јавности скривала и податке о својој имовини. Колики је стварни износ сазнало се тек након њене смрти и отварања тестамента. Жена која се читавог живота плашила сиромаштва иза себе је својој нећаки Греј оставила богатство процењено на 55 милиона долара!

Прочитајте још: Све је могло да изгледа ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ: Главна глумица "Увода у анатомију" открила како је све ПОЧЕЛО

Грета Гарбо умрла је у Њујорку 15. априла 1990. у 84. години живота. У филмској каријери која је трајала једва нешто више од 20 година иза себе је оставила 27 дугометрежних филмова и четири номинације за Оскара. Амерички филмски институт уврстио ју се међу пет најбољих глумица 20. века, а филмови “Ана Карењина” и “Мата Хари” осигурали су јој култни статус. Године 1954. добила је Оскара за животно дело.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas