Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ИСТИНА О ЧОЛИНОМ ПОРЕКЛУ: Познати певач је потомак кнеза

Рпђак Здравка Чолића открио одакле је заправо певач

1692785408_cola_valjevo_11082023_0044.JPG
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Највећа поп звезда на просторима бивше Југославије, Здравко Чолић, увек је истицао да је Сарајлија, а у очевини, Влаховићима, био је само једном.

Певачев рођак Миливоје, који живи у родном крају славног музичара, показао је за домаће медије кућу његовог деде и оца.

Здравко је, зна цели Балкан, рођен у Сарајеву и сви га сматрају Босанцем, а у ствари је чист Херцеговац - и мајка и отац су му Херцеговци. Сам Чола је ретко причао о својој породици, тек неколико пута је спомињао Требиње и Столац, мајчино родно место Требињске шуме, али Влаховиће никада. А Чолићи су баш из Влаховића, једно од већих села, 15 километара од Љубиња. Било је ту некада више хиљада душа, школа, црква, а сада у њему живе тек двоје старијих и Миливоје Чолић (48), један од ретких који се вратио у село и ту живи, тик уз повелику камену кућу где су рођени Здравкови отац Владо, деда Душан. На њима су још оригинална врата, катанац, кров се скоро урушио, али још поносно пркоси времену, ветру, киши и чува гласове прошлости. Обрасла је у траву, једна страна је скоро срушена, али одолева, чак и последњи земљотрес није успео да је покори. Пркоси, као и Херцеговци што пркосе времену и тешким условима, поносно, пишу домаћи медији.

- Ево, ово је кућа. Ту је рођен Владе. Ово је, види се, турска градња. Кнез села је био у овој кући. Чола ти је од те фамилије, од последњег кнеза из села, Чолићи су били кнежеви (управљали селом, п.а). Кнезови су били, где су били Турци. Улазило се са горње стране, доле је била стока, горе је чељад спавала. Шћепан је био задњи кнез Чолића, то је Здравков прадеда. Чола ти овде није рођен, он је једном дошао, био пре десет година с братом. Деда му се иселио у Тополовац, а Владо, његов отац, био је у Сарајеву у полицији. По мени, нисам ни сигуран да Здравко верује да је одавде - кроз осмех прича Миливоје.

- Из те куће, ту је кнез столовао, побегли су сви Чолићи наши, бежали људи, и не само Чолићи, него сви из села од Турака у Црну Гору. Када су се вратили, нама врата на полачи, по старински су тако звали кућу. Препознали су их у Битуљи Доњој, Турци однели, то су муслиманска села до Стоца, они отишли, скинули та врата и вратили их - испричао је Миливоје, поносан на своје Чолиће и упутио нас на кума Милована Попару у Љубиње (85), који нас је угостио заједно са својом супругом Милевом. Времешни чича, бритког ума и одличног сећања испричао нам је да је познавао Здравковог оца, Владу. Као деца су се познавали, пре него што су 1946. Чолићи колонизирали - завршио је Миливоје.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas