Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МИРА О СОЊИ: "Била је уплашена, молила ме је... Никада ми се то није десило"

ГЕНЕРАЦИЈЕ су одрастале на југословенским филмовима, који су с годинама стекли епитет "култни". Згоде и незгоде јунака, као и њихове реплике и данас се чују каткад у превозу или на улицу.

1703164978_Sonja-Savic-i-Mira-Banjac-foto-M-Andjela-V-Danilov.jpg
Фото: М. Анђела, В. Данилов
Oglas

Један од остварења које са прваом носи епитет "култни" је "Балкански шпијун", који је проглашен и као наша најбоља комедија на сајту ИМДб.

У питању је драма Душана Ковачевића о политичкој параноји Илије Чворовића, бившег стаљинисте, који је две године одлежао у затвору. Следећи своју параноју, он прогања свог подстанара, повратника из Француске, у ком види агента мрачних империјалистичких сила, државног непријатеља и шпијуна.

Главне улоге поверене су данас великим именима: Данило Бата Стојковић (Илија Чворовић), Звонко Лепетић (брат Ђура), Мира Бањац (Даница Чворовић), Соња Савић (Соња Чворовић) и Бора Тодоровић (Петар Јаковљевић).

Нажалост, једини живи сведок из ове глумачке екипе данас је Мира Бањац, која се у разговору за "Недељник" присетила снимања и открила шта јој је остало као упечатљив моменат.

- Оно што посебно памтим јесте Соња Савић, која је већ тада била звезда. Она је тако била уплашена, она ме је молила: "Миро, хајде да ја дођем код вас, да ми радимо те дијалоге." Што ми се никада није догодило, да је један глумац хтео да сарађује на тај начин. Не знам што је била уплашена, али је долазила да пробамо. И мени се то јако допало, то нешто говори о личности. Да она хоће да то буде добро, да верује да у контакту са мном то може одлично да уради, и урадила је - рекла је раније Бањац за "Недељник".

Блистава каријера Соње Савић

Соња Савић била је глумачки бисер, како ју је велики Петар Божовић називао, а прву велику улогу остварила је са 16 година у филму "Лептиров облак".

И тако је почетком двадесетих, на почетку перспективне глумачке каријере, играла у култној Шец́ерној водици, а за улогу у филму награђена је Златном ареном у Пули. Од тада је снимила више од 40 филмова, а у својим најплоднијим глумачким годинама могла је да игра у пет остварења годишње.

Године младости и туге
Осамдесете су биле године њене младости током којих се, како је рекла, лепо забављала, бежец́и од стварности и туге. Није била тајна да је била лудо заљубљена у џез музичара Влајка Лалића, који је био њена прва љубав. Међутим, трагедија у којој је он погинуо их је заувек раздвојила.

Смрт

Глумица је трагично окончала живот у септембру 2008. године у свом стану у 48. години живота. Као узрок смрти наводила се превелика доза недозвољених супстанци у њеном телу.

Последњи интервју Соња је дала само 2 месеца пре смрти, у јулу 2008. године, за црногорске "Вијести".

- Оно чиме могу да се понесем, не поносим, него понесем, то је што сам успела да избришем границу између живота и позива. Да ли то сваки пут успешно дочарам и до које мере могу да владам сценом не знам. Трудим се да моја реч довољно дуго путује да може публици да задржи пажњу, јер, и после толико година, ја и даље бринем о томе шта публика мисли - рекла је тада.

Соња је сахрањена у родном селу Доња Горевница, а нико од њених колега није присуствовао сахрани.

Кућа-легат Соње Савић у родном месту, где се налази њена целокупна уметничка заоставштина, тренутно је предмет судског спора и овај комплекс већ неколико година није доступан јавности. Разлог за то је што део Соњине родбине оспорава тестамент и тражи део имовине.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas