Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

На љубавној промаји ИЗМЕЂУ ДВЕ ЗВЕЗДЕ: Овако је је Матија Бећковић волео Веру Павладољску

Љубавна прича Матије Бећковића који је 40 година волео Веру Павладољску веома је емотивна и лепа.

1709985513_264807_matija-beckovic_ls.jpg
Фото: АТА имагес
Oglas

Истакнути књижевник, песник, филолог, редовни члан Српске академије науке и уметности - Матија Бећковић током живота написао је ванвременска дела која су мотивисала младе књижевнике на својеврсно стваралаштво.

Осим ванвременских дела по којима ће остати упамћен, многима је занимљива и његова љубавна прича и филмски сусрет са његовом првом љубави Вером Павладољском.

"Кад сам је други пут видео рекао сам: "Ено моје поезије како прелази улицу." – Матија Бећковић

1962 године одштампана је прва књига Матије Бећковића. Назив је добила по првој љубавној поеми коју је Бећковић написао - Вера Павладољска. Маестро Арсен Дедић 1966. године обрадио је и компоновао неколико строфа ове нежне и топле, љубавне поеме – због чега је често долазило до неспоразума, да је управо Дедић аутор поеме о Вери, пише сарајевскијохндое.цом.

Њихов сусрет догогио се 9. децембра, 1956. године у вечерњим часовима, на ваљевском корзоу, "у Карађорђевој улици, између Поште и Суда". Вера је тада била ученица петог разреда, две године млађа од Матије.

- Вера Павладољска је моја прва поема, и моја прва љубав. И не знам баш много оних који су се оженили својом првом љубављу. Помешали су се живот и поезија. А поезија је мој живот, и моја прва и последња љубав - рекао је Бећковић за Време.

Вера Павладољска рођена је у руско-срспкој породици. Отац јој је био Рус – Алексеј, рођен у Пјатигорску на Кавказу и пред Октобарску револуцију, као ђечак, стигао је у Србију, а мајка Крагујевчанка – Јелена Кораћ. Вера носи име очеве мајке. Од тог суботњег корзоа, причало се да је млади, стидљиви песник почео да се понаша слободније, он прати сваки њен корак – али и она његов. Вера је долазила да га слуша, па и да говори на вечерима литералне дружине у Гимназији. Вера Павладољска је међу првим песмама у којим се песник директно обраћа девојци, њеним пуним именом, а сигурно први пут да се нешто попут тога објавило у студентском листу.

У једном од својих скоро објављених интервјуа, Бећковић је рекао да је Вера читала пјесму, гледала своје име и питала: "На кога си мислио?" али и да, док је писао, није могао наслутити шта ће се тачно десити са пјесмом, колико ће пажње привући, ни да ће управо Вера бити његова прва љубав, прва књига, прва тачка у биографији и мајка његове деце.

Матија и Вера добили су две ћерке, близнакиње Ољу и Људмилу, које су имена добиле по стиховима Мајаковског: "Реците сестрама Људмили и Ољи." Колико је поема коју је написао њихов отац популарна, девојчице су сазнале играјући се у дворишту - често би им прилазили младићи и девојке са молбом: "Можете ли да нам донесете књигу Вера Павладољска?" Међутим и Матија и Оља су у својим интервјуима потврдили да је ова поема у њиховој кући била предмет хумора. Госпођа Вера би се шалила како то није она и да се он само послужио њеним певљивим именом.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas