Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕИСПРИЧАНА ПРИЧА ГОРАНА БРЕГОВИЋА: "Желим да прославим само један рођендан"

Гора Бреговић никада није волео да слави своје рођендане, међутим, ове године жели да обележи датум који му је веома драг

1712837702_Foto-Arhiva-Novosti-Aleksa-Stankovic-Predrag-Mitic-Darko-Dozet.jpg
Фото: Алекса Станковић, Предраг Митиц, Дарко Дозет
Oglas

Бијело дугме, по многима највећи и најзначајнији бенд икада на простору бивше Југославије, ове године обележава 50 година постојања.

- Ја сам дете из средње класе, мој отац је био војно лице, мајка књиговођа. Имам тај укус деце из породица средњег сталежа. То је укус који је наш, нормалан, природан, и из тог укуса је та музика писана, тако да је можда и то један од разлога њене популарности - каже Брега у разговор за Недељник.

Овог 11. маја у Сарајеву креће турнеја Бијелог дугмета, у рок постави, а поводом педесет година од настанка бенда. Педесет концерата у разним деловима света, наравно и бившег југословенског "света".

- Врло је чудно како човек кроз живот мења однос према крају. Сећам се кад су у Сарајеву објавили да ће бити Олимпијада, рачунао сам ја ћу тада бити стар, имаћу 34 године, то ме не интересује". Сада ме интересује да славим педесети рођендан Бијелог дугмета. Нисам, рецимо, своје рођендане волео никада да славим. Једном сам на Јахорини славио велики рођендан. Свако од тих које сам позвао, позвао још некога и на крају сам установио да су покрали све поклоне и шминку цуре која је била са мном. Људи су ваљда за успомену само купили све из куће, шта су стигли. Тако да од тада не славим рођендане. Али 50 година Бијелог дугмета ми се некако и слави. Има нешто што ми се свида у томе, да је након педесет година мени још увек лепо да то свирам и чак има публике коју то интересује - изјавио је Бреговић новинару Браку Росићу.

Њих више нема

Бијело дугме било је једна од највећих појава, највећа прича бивше Југославије. Бенд се и распало некако са том земљом али, с друге стране, траје и дуже од те ње.

- Нажалост, нису сви оригинални чланови Бијелог дугмета живи. Скупићемо се у старом саставу што боље можемо. Нема више ниједног живог клавиристе, и Лаза Ристовски и Владо Правдић су умрли, тако да ће Оги Радивојевић свирати клавијатуре. Он је мој дугогодишњи сарадник и одличан музикант, завршио је и клавир и дириговање. Зоран Реџић је ту из оригиналне поставе и Ђиђи Јанкелић који је свирао исто у Бијелом дугмету. Без обзира на то што је педесет година бенда, успели смо да нађемо преживеле - прича Горан.

Он се осврнуо и на свој почетке:

- Прве године смо свирали 300 концерата, триста дана у години, и показало се касније да је тако требало. Ишли смо у свако село од Београда до Гајдобре, од Сарајева до Карловца, ма свуда, свако село смо обишли те прве године. Кад уживо представиш музику, и ако си добар, добијеш људе уза се. А ми смо били добри. Пре неки дан је неко поставио на Јутјубу наш концерт из Бихаћа са Тифом. Глупо ми је рећи сам за себе да је добро, али је заиста то добро, врхунска класа. Можеш објаснити успех разним лукавштинама али истина је да је иза свега стајала музика која је природно, органски била прихваћена - наводи музичар.

(Недељник)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas