Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОБРТ ПРЕД ПОЛУФИНАЛЕ "ПЕСМЕ ЗА ЕВРОВИЗИЈУ": Ни Бресквица, ни Констракта нису фаворити (ВИДЕО)

Погледајте ко им је одузео прво место

1709036557_Foto-Ataimages.rs-Pesma-za-Evroviziju.jpg
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Најпознатији и најчитанији евровизијски блог "Wиwиблогс" доноси вест о томе да су Теyа Дора и њена песма "Рамонда" апсолутни фаворит за победу на фестивалу "Песма за Евровизију '24".

У ранијим интервјуима Теyа Дора је причала о значењу цвета "Рамонда" и о својој песми која је очгледно побрала највише искрених симпатија публике како у нашој земљи, тако и широм света, где је већ позната због великог успеха своје песме "Џанум", која је прошле године била једна од највиралнијих на планети.

- Драго ми је због тога зато што је песма посвећена једном великом симболу којим српски народ већ скоро цео век обележава Дан примирја у Првом светском рату, у коме је Србија заједно са великом већином европских земаља победила после многих страдања и жртава. Али име Рамонда има још много значења. Тај цвет који извире из људске руке, вековима је амајлија у коју се до дан данас верује не само у Србији, већ и у Шпанији, Француској, Италији, а познат је и као талисман и у германским народима само што се тамо зове "Рамона". Поред тога оно што је опште познато је да је Рамонда ендемски цвет вероватно најстарија биљка цветница на планети која је толико милиона година преживела јер буквално може да се поврати и поново расте и цвета чак и ако се потпуно осушила. Зову је "биљка Феникс" због чињенице да је само једна кап воде довољна да она поново оживи. То значење Рамонде за мене је најважније јер представља наду да све може бити боље и управо у данашње време када је планета и људи на њој жртва земљотреса, урагана и разних ратова, чини ми се потпуно оправданим да цео свет чује једну песму у којој се тако интензивно пева о рамонди. Истовремено се надам да ће ова песма да пробуди и свест људи о чињеници да је врста Рамонда данас заштићена, односно да је угрожена и да је њено брање забрањено управо зато да не би исчезла са планете. Волела би да ова песма дотиче људе са свих ових аспеката које сам поменула, од патриотске до еколошке свести - рекла је Теyа Дора у једном од интервјуа, те открила како је настала песма.

- Док сам била последњи пут у Паризу, мамина другарица Биљана, чији су преци били ратници солунског фронта, говорила ми је о тој борби наших предака и о њиховој жртви и те њене дивне приче буквално су ми се вратиле прошле јесени кад сам већ била пред одлуком да напишем песму за Евровизију. Сетила сам се да у нотама имам мелодију коју сам претходно направила, а која је инспирисана старом српско-византијском музиком коју је и наш велики Мокрањац користио. Позвала сам Луку Јовановића Луxонеа, колегу композитора са којим сам већ радила на песми "Џанум" и Адријана Којдића Ајзија са којим често радим на текстовима, и тако је настала ова верзија коју данас знамо као "Рамонда". Ако је људи заволе онолико колико је ја волим бићу заиста срећна - закључила је.

Друго место заузела је Констракта са нумером "Ново, боље”, а треће је припало Бресквици и њеној песми "Гнездо орлово" која је изазвала велику пажњу јавности.

(Wиwиблогс)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas