Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Плашила сам се одузетости, губљења разума": Снежана Дакић ПРОГОВОРИЛА о борби са БОЛЕШЋУ

Водитељка Снежана Дакић сусрела се са озбиљним здравственим проблемом који је, да није реаговала на време, могао да има катастрофалне последице.

1639146286_snezana.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб/TVDR
Oglas

Позната водитељка је пре осам година за длаку избегла мождани удар, а спасила ју је одговорност према здрављу на коју тако често заборављамо.

Дан пошто је осетила прве симптоме Снежана се јавила лекару и не слутећи да ће дијагноза бити запушење једне од четири каротиде које исхрањују мозак крвљу. По природи борац, обрисла је сузе и храбро се ухватила у коштац са проблемом.

Прочитајте још: "Управо је отишао на други свет": Маја Волк НЕУТЕШНА, догодило се оно чега се ПЛАШИЛА (ФОТО)

‒ У вечерњим сатима осетила сам стезање у дубини ждрела код гркљана. Непосредно пре тога била сам на тренингу, када ми се током загревања замаглило испред десног ока. Како се све брзо вратило у нормалу, завршила сам тренинг, али су ми се, док сам возила натраг кући, разливала светла. Сметали су ми фарови, семафори, осветљење на инструмент-табли... Помислила сам да ми је пао шећер, нарочито што ми је после лимунаде са медом било добро. Касније су ме заболели глава и уво, а са предње стране врата осетила сам туп бол. Попила сам „бруфен“, преспавала и ујутру сам се осећала потпуно нормално, рекла је водитељка тада и додала:

- Одмах сам извадила брис из грла и крв да видим да ли је реч о вирусној или бактеријској инфекцији. Осећала сам се добро, али ми је у једном тренутку опет засметала јака сунчева светлост и периферни вид ми је постао мозаичан. Отишла сам на преглед код оториноларинголога, који није ништа нашао, па код неуролога, на колордоплер крвних судова врата, који ме је хитно упутио у Кардиоваскуларну болницу „Дедиње“ на скенер, јер докторка није видела проток крви у тој каротиди. Рекла је: „Не брините, имамо стентове“, што је указивало на хитну операцију. Расплакала сам се – испричала је Снежана.

‒ У болници „Дедиње“ хитно су ми скенирали главу и врат и рекли ми да сам имала срећу што се нисам шлогирала. Када реконструишем цео догађај, да сам била на тренингу, где сам неким наглим покретом могла да нагњечим крвни суд, одузела сам се од страха. Кад мислите да сте потпуно здрави, а дођете у стање где је питање живота и смрти, из чиста мира и из одличне форме, нимало вам није свеједно. Упутили су ме на неурологију на Ургентном центру, где су ме примили на одељење за мождани удар. Звучи заиста као хорор филм у сат времена. Најгори део је што у том тренутку не знамо тачно порекло закречења, а могло би бити веома опасно. То ми је било несхватљиво будући да код мене не постоји ниједан фактор ризика: никада нисам имала повишен холестерол, триглицериде, крвни притисак. Храним се здраво и бавим се спортом. Дакле, пример здравог живота, објаснила је.

Здравље Снежане Дакић данас је одлично
Испоставило се да није питање квалитета крви, већ самог зида крвног суда, који се раслојио и формирао хематом, што је ствар генетске предодређености.

После немиле дијагнозе Снежана Дакић наставила је храбро кроз живот, али признаје да је била престрављена:

‒ Плашила сам се одузетости, губљења разума, фацијалног грча и свих језивих стања у којима се нађу неуролошки пацијенти. Прво сам осећала кнедлу у грлу, па су ми трнули палац и кажипрст, део по део лица, чак корен косе. Да ли од лежања и ослањања на лактове, услед аутосугестије или заиста неке неуролошке реакције, тек, све сам то приписивала могућем погоршању стања. Природно је да у таквој ситуацији ослушкујете своје тело, а аутосугестију је прилично тешко обуздати. Али, нисам много паничила, срећом, била сам у болници, па сам одмах имала кога да питам за савет. Највише сам се уплашила кад су ме пустили кући јер нисам знала могу ли да очекујем погоршање, рекла је за Хелло магазин Снежана.

Од здравственог проблема Снежане Дакић прошле су године, некадашња водитељка успешно се опоравила, али се и данас придржава одређених препорука:

‒ Неуролози кажу да не би требало упражњавати вежбе које доводе врат у екстремне положаје као што су јога и пилатес. Ослушкујте своје тело, откријте које су вам породичне болести и покушајте да делујете превентивно. Сазнајте шта су симптоми и како помоћи себи и другима, размислите пре него што поједете нездрав мастан, сласан залогај. Могао би да заврши у вашем срцу или мозгу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas