Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПОТРЕСНА СУДБИНА ПРЕЛЕПЕ ГЛУМИЦЕ: "Богињи љубави" живот је приредио прави пакао

Рита Хејворт је 40-их година прошлог века била прозвана "богињом љубави", а била је и најтраженија пин-ап девојка и импресивна плесачица. Међутим, иза угашених камера и јавности, њен живот је био паклен.

1705220669_3073257_profimedia0095747381_ff.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Звали су је првом принцезом из Холивуда. Рита Хејворт била је, наизглед, најближе правој, живој Пепељуги. Медији су је 40-их година профилисали као провинцијалку која је успела да оствари амерички сан. Ипак, то је било далеко од истине.

Рођена је 17. октобра 1918. године. Како је одрастала у породици плесача и забављача, Рита, чије је право име било Маргарита Кармен Кансино, научила је да хода, а затим одмах и да плеше.

Деда јој је био Антонио Кансино, шпански плесач којем се приписује популаризација болера у САД. Отац, рођен у Шпанији, Едуардо Кансино био је такође проминентни плесач који је породицу преселио у Холивуд како би могао да звезде приватно подучава плесу. Мајка Волга била је део плесачке и певачке групе "Зиегфелд Фоллиес".

У време Велике депресије односно економске кризе, Едуардо је остао без муштерија стога је одлучио да искористи своју ћерку за зараду. Када је напунила 12 година, Маргарита је свом оцу била плесна партнерка, а двојац је наступао под именом "Тхе Данцинг Цансинос".

Маргарита, која је изгледала старија него што је била, није смела да наступа у америчким клубовима, стога је с оцем плесала у задимљеним касинима у мексичкој Тихуани. Сви су их сматрали мужем и женом, а Едуарду то није сметало.

Маргарита је презирала свог оца. Осим што ју је тукао и терао на сате и сате напорних тренинга плеса, готово свакодневно ју је сексуално злостављао. Шокантан детаљ ауторки Ритине биографије Барбари Лиминг открио је њен други супруг, редитељ и писац Орсон Велс.

- Едуардо ју је силовао поподне, а плесао са њом ноћу - написала је Лиминг.

Током једног од наступа у Тихуани, Маргариту Кармен уочио је продуцент филмског студија Фокс. Позвао ју је на аудицију, а одмах затим понудио јој је уговор са студиом на шест месеци. 

Своју прилику за бег добила је када је као 18-годишњакиња упознала бизнисмена Едварда Џадсона који је тада имао 41 годину. Ускоро су се венчали, но били су далеко од срећног брачног пара. Џадсон, који је преузео улогу њеног менаџера, наводно ју је "позајмљивао" утицајним бизнисменима како би од ње учинио звезду.

Маргарита је 1937. године потписала уговор са студијом Колумбија Пикчрс. Прво су је узимали за мање улоге, већином изазовних "егзотичних" плесачица. Убрзо су схватили да од ње могу направити холивудску звезду само ако се реше њеног "латино" изгледа. Маргарита је тако своје име променила у Рита те је преузела мајчино девојачко, британско презиме. Медији су је брзо заволели јер се није скривала од фотографа за разлику од осталих тадашњих дива.

"Нова" Рита се 1940. године почела појављивати у филмовима са звучним именима попут Керија Гранта и Џоан Крофорд. Свој први прави хит добила је идуће године, улогом у филму "Страwберрy Блонд", а затим је снимила и "Блоод анд Санд". Што је бивала успешнија, то се Едвард више бојао да ће га напустити те јој је претио да ће је залити киселином и уништити јој лице.

Но Рита је обистинила Џадсонове страхове и 1942. поднела захтев за развод, а као разлог навела је "окрутност". У бракоразводној парници, сву своју зараду предала је Едварду само како би га се ослободила.

Убрзо је упознала свог другог мужа, редитеља и писца Орсона Велса који се у сензуалну Риту заљубио када је видео њену фотографију у часопису. 

Од 1944. до 1947., Рита је била "ит ђевојка". Њене фотографије и филмови били су најпопуларнији међу америчким војницима који су се борили у Другом светском рату. Њену популарност у то време верно је дочарао и филм "Схаwсханк Редемптион".

Америчка војска била је толико опчињена Ритином улогом у филму "Гилда" да је управо њена фотографија осванула на атомској бомби баченој на америчко тло у сврху тестирања 1946. године.

Све се чинило идеалним, но Орсон је убрзо схватио да је Рита само "фатална" на великом платну, док је у стварном животу несигурна и посесивна. У прве две године брака, редитељ ју је варао с неколико жена, укључујући и Џуди Гарланд. Велсу је почела сметати њена, како је рекао, експлозивна нарав. У тренуцима беса, поразбијала би све у кући. Никада се, каже редитељ, није љутила на њега, него на своје родитеље.

Брак им је пропадао, а Рита је срећу тражила у бројним кратким аферама, укључујући и ону с индустријалцем Хауардом Хјузом с којим је и затруднела. Одлучила је да отпутује у Европу и тамо побаци.

Скандалозно венчање

У Кану 1968. године упознала је Принца Алија Кана, сина Султана Мухомеда Шаха, вође исламистичке секте. Принц је био познат као велики заводник, а на његов шарм одмах је "пала" и Рита. Одмах идуће године, пар се венчао, а њихова свадба проглашена је контроверзном пошто је Рита још увек, технички, била удата за Велса. Због "афере", део публике је бојкотовао њене филмове, но спектакуларна свадба означила је уједно и стварање "прве холивудске принцезе".

Њена последња два брака била су "зачињена" жестоким свађама и физичким окршајима у јавности. Певач Дик Хејмс упознао је Риту када му је каријера пропадала и грцао је у дуговима.

Њен последњи супруг, продуцент Џејмс Хил, Рити је био "последња кап". Иако су били у браку само три године, Хил је Риту ментално злостављао те јој претио, противећи се њеној жељи да престане да глуми у холивудским филмовима. Хил се према Рити односио као према робу, а томе је сведочио и Чарлтон Хестон који се с паром нашао на вечери.

- Викао је на њу све док се није расплакала и почела да се тресе - препричао је глумац и додао да никада неће опростити себи јер јој тада није помогао.

Смрт од "мистериозне болести"

Славна глумица умрла је 1987. у 69. години од компликација узрокованима Алцхајмеровом болешћу која јој је дијагностикована седам година раније. Њена ћерка Јасмин Ага Кан, која се бринула о Рити последњих година њеног живота, сматра да је њена мајка пуно пре почела да добија симптоме али тада се није пуно знало о Алцхајмеру.

Када би заборављала своје дијалоге, њене колеге и филмска екипа мислили би да је претерала с алкохолом, но у стварности, то су били почеци њене болести.

Рита је постала прва јавна особа за коју се знало да је боловала од Алцхајмера.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas