Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Славко Штимац открио до сада непознате детаље: Ове реченице га прате током читавог живота

Глумац јавно проговорио о животним изазовима

1648278529_stimac.png
Фото: YоуТубе принтсцреен /ТВ К1
Oglas

Наш прослављени глумац Славко Штимац играо је током своје дуге и богате каријере у више од 70 филмова. Филм „Мрак“, најновије остварење у којем игра, недавно је на ФЕСТУ имао премијеру.

Прочитајте још: КАДА СЕ ТАЊА РАЗБЕСНИ! Певачица љута на Драшка, а мама Живка моли:"Не глупирај се да не изгубиш и овог МУШКАРЦА"

Познати глумац рекао је у емисији „Кец на једанаест“ на К1 телевизији да му је овај филм посебно драг и да је дао све од себе. 

- Једно време сам био у Америци, из приватних разлога, породичних. На време сам почео да се бавим овим послом, и ево траје то већ 50 година. Моја прва улога била је у филму „Вук самотњак“. По школама су тражили дечаке, а редитељ је изабрао мене за главног дечака. Никада нисам сазнао тачан разлог, али то је одредило мој животни пут – рекао је Штимац на К1 телевизији. – Увек сам се трудио да будем дипломатски расположен, али није то само дипломатија, јер ми је тешко да се одлучим за једну улогу или филм и кажем шта је боље од другог. Био бих неправедан да тако поредим. Али, у овим мојим годинама, могу да кажем да сам се трудио да у филму „Мрак“ дам све од себе. 

Штимац каже да је филм јако тежак, али да у животу и не мора све да буде лако

- Играо сам са дивном Даницом Ћурчић и девојчицом Мионом. Видео сам филм на премијери на ФЕСТ-у. Код грађења лика покушавао сам да у глави увек имам целину приче. Трудили смо се и мислим да је Душан Милић одлично све написао, и велики је професионалац. Довљно је да се види филм и да свако, па и особе које нису из нашег посла, кажу да је све поштено и професионално урађено. Тежак је филм, али не мора све да буде лако. Кроз ову форму, условно речено хорора, Душан је желео да прикаже то страшно осећање страха и тескобе. Страха и од себе, јер ако се превише бавимо тим страхом он може да прерасте и у параноју па да се изгуби корак с реалношћу – рекао је Славко Штимац у емисији „Кец на једанаест“. 

Овај филм је, како је рекао Штимац, универзалан и комуницира са свим људима на свету.

- Деца у оклопним возилима иду у школу. Ја глумим човека којем су нестали син и зет, месецима се не враћају. Јако тешка ситуација и скоро безнадежно стање, али нада увек постоји. Велики труд уложен је у филм. Посебно ми је драго што је на фестивалу у Трсту добио прву награду публике. Филм није локалног карактера, универзалан је и комуницира са свим људима и то му је велика вредност. Ово је људска прича, није никакав политички филм. То је истинити догађај. Ја не знам више шта раде људи који произовде сукобе... Какав им је живот и како спавају. Нема краја. Ништа ми није јасно... 

Реченице које га прате кроз живот

Славко Штимац казао је данас Бошку Јаковљевићу на телевизији К1 да га многе реченице из филмова у којима је глумио прате кроз живот. 

- То је на пример филм „Варљиво лето '68“. Неке реченице из тог филма су јако присутне у мом животу, људи ми их добаце када ме сретну. Играо сам улоге које су људима остале у памћењу и симпатичне су им. Људи који ми прилазе су јако добронамерни, не могу да се сетим да сам икада доживео неку непријатност. Рођен сам под срећном звездом – казао је с благим дечачким осмехом Штимац. – Наравно, говоре ми и „Свакога дана у сваком погледу све више напредујем“. И то је јако симпатично, и та реченица ме прати кроз живот. То је мотивациони говор, закон привлачности. 

Сада га повезују и са „катабазом“ из серије „Црна свадба“. 

- Био сам дубоко изненађен, јер су ми се јављале неке колеге телефоном да ми дају комплименте, што ми је много значило. Колега најбоље зна кроз какав процес пролазиш када покушаваш да направиш лик. То је била јако добро написана улога и користио сам своје искуство са камером које сам стекао током година. И интуицију, морам да признам. Има планова да се ради и друга сезона „Црне свадбе“. 

Убице мог оца 

- Нисам играо у серији откад сам био дете, од „Салаша у малом риту“ нисам радио на телевизији. „Убице мог оца“ била је прва након тога. Играо сам у телевизијским филмовима, али у серијама нисам. Аница Добра је велика глумица и велики професионалац, изузетна особа и лафчина. Речима не могу да изразим колико тога доброг мислим о њој. Било је сјајно играти са њом и са свима другима, наравно. Настављамо снимање, сада почетком априла имам прве снимајуће дане. То је уигран тим, и лако то све иде. 

О глуми

У емисији „Кец на једанаест“ Славко Штимац је казао да никада није бројао колико улога има. 

- Када ми је Емир Кустурица уручио награду назвао је „Наградом за будуће филмове“ и то ми се јако допало. Волим да кажем, и можда сам у праву а можда и нисам, да људи кажу за некога да је добар глумац када се у сцени деси неки лом. Када на пример глумац све поразбија, када је нека спектакуларна сцена. Мени је увек било теже да прикажем неки суптилнији унутрашњи процес, емоције. Имао сам више таквих улога, када изгледаш као да си пасиван а играш главну улогу, а други ликови су много активнији. Ми који се бавимо овим послом знамо колико је то теже. Лакше је одиграти негативца. Мада, ништа није црно-бело, људи су сложенији од тога. Зато само условно можемо рећи да је неки лик „негативац“. Добар писац је онај који воли све своје ликове, тако и ја приступам глуми. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas