· · Коментари: 0
ЕРА ВОДОЛИЈЕ

ТИТО је 31. јануара најавио да долази "ера Водолије": Београд је тада био ЦЕНТАР света

За прву "Косу" у Атељу 1969. године тражила се карта преко везе, а премијера је одржана годину дана после Бродвеја!

Мира Траиловић и Зоран Ратковић су одушевљени мјузиклом који су гледали на Бродвеју после само осам месеци имали премијеру у Београду. Одмах после премијере сви глумци су прешли код Лазе Шећера, који је отворио прву дискотеку у СФРЈ.

Прочитајте још: АНТАРКТИК крије НАЈВЕЋУ ТАЈНУ на свету: АТЛАНТИДА се налази под ледом?

Легенде су глумиле
Главну улогу хипика Бергера добио је Драган Николић, Клод Буковски је био Миша Јанкетић, Шили (богаташица заљубљена у провинцијалца Клода) добила је Мирјана Пеић, а трудна хипи Џени била је Сека Сабљић.

Београдска премиејра била је догађај године, а песму "Дај нам сунца" певушио је цео Београд.

Тито се сликао са "београдским хипицима"

Занимљиво је да се и Јосип Броз Тито одушевио овим мјузиклом и гледао га је два пута. Тито се, чак, сликао са београдским "хипи племеном" после представе. Дуго се препричавала легенда да је Тито на дочеку 1970. године певушио насловну песму.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Фото: Youtube/ screenshot RMR PRODUCTION

Година 1968. заувек је остала упамћена по Вудстоку и покрету "деце цвећа", а хипи револуција дотакла је и Београд.

У социјализму је био хипик свако са косом до рамена!

- У самоуправном социјализму је било мало аутентичних хипика, а београдски тинејџери су подржавали тај покрет иако суштински то нису били. Сваки младић коме је падала коса на чело тада је називан хипиком, а врхунац храбрости је био када коса додирује врат  - каже Маја Вукадиновић, културолог и аутор књиге "Хроника доброг провода".

Ко је била Соња Хипа?
Београђани су носили звонцаре, тунике,  дугачке сукње, мараме у коси, а балерина и кореограф Соња Вукићевић била је позната као Соња Хипа.

Екипа из бродвејске представе је, дакле, лумповала код Лазе Шећера. Мада је он тог тренутка закључао дискотеку. Тада су код Лазе Шећера долазили сви глумци из Атељеа 212.

Прочитајте још: "Свевидеће око" је ДОКАЗ: Међу нама су ПОСМАТРАЧИ и то је разлог зашто нас ВАНЗЕМАЉЦИ ОТИМАЈУ

Година 1967. била је "лето љубави" када се 100.000 младих окупило на пољани у Сан Франциску стварајући атмосферу уметничке побуне. Сан Франциско је био центар побуне у тренутку када је САД водила рат против далеког Вијетнама.

Том атмосфером био је инспирисан редитељ Милош Форман који је на основу истоименог мјузикла са Бродвеја режирао чувени филм "Коса" 1979. године, а песма "Aquarius" најављује долазак новог времена обележеним љубављу и слободом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.