Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАШТО ЈЕ СВЕТ ПОЛУДЕО ЗА ТЕЈЛОР СВИФТ? Певачица стекла ОГРОМНУ СЛАВУ, а иза свега се крије један ПСИХОЛОШКИ ФЕНОМЕН

Зашто је свет луд за Тејлор Свифт? Ово је оно што су научници покушавали да истраже у оквиру студије за ПЛОС Оне. Закључили су да је разлог то што је – свуда.

1708069411_320388_tejlor-svift_f.jpg
Фото: Принтскрин/Yоутубе
Oglas

Што више Тејлор и њена музика окружују наш свакодневни живот, то нам се више свиђа. То је психолошки феномен познат као "ефекат пуког излагања". Студије које су укључивале телевизијске рекламе су показале да гледаоци све више преферирају производе које најчешц́е виде на екрану, односно оне чије рекламе најчешц́е виде.

Изгледа да је иста ствар и са музиком. У студији објављеној у ПЛОС Оне, учесници су били подвргнути тестовима снимања како би видели које врсте музике активирају систем награђивања мозга. Истраживачи су открили да људи који су слушали музику која им је била позната имају вец́у вероватноц́у да им се упали центар за задовољство у мозгу од оних који су слушали музику за коју су само тврдили да им се свиђа.

- Чини се да је препознавање кључни фактор у емоционалној укључености слушаоца у музику - закључује се у студији.

Заразна музика Други разлог за популарност ове 34-годишњакиње, према истраживачима, јесте то што су њене песме заразне. Студија из 2017. коју је спровела Америчка психолошка асоцијација открила је да упечатљиве песме укључују „мелодичне преломне тачке“ између различитих делова песме. Истраживачи примец́ују да, у Тејлоровом случају, она често користи мелодије једне ноте у одређеним деловима својих песама које се затим полако нагомилавају.

Лингвисти, пак, кажу да је кључан начин на који се поиграва језиком – и у стиховима и у стварању наратива. Свифтова својим фановима оставља мало „наговештаја” који откривају детаље о њој и њеним пројектима, што ствара посебну врсту везе. Шта год да је разлог, једно је сигурно - Свифт је тренутно највец́а звезда на свету и изгледа да ц́е потрајати.

(Курир)

 

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas