Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега је СПОМЕНИК принцезе Дајане затворен за јавност? Прича за коју мало људи зна (ФОТО)

Принцеза Дајана је погинула пре 26 година у саобраћајној несрећи у Паризу

1693549438_profimedia-0140655206.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

На јучерашњи дан пре тачно 26 година погинула је вољена Дајана Спенсер, жена коју свет памти као принцезу од Велса и једну од најлепших, најпопуларнијих и најпознатијих жена 20. века. Она је страдала у саобраћајној несрећи бежећи од папараца са својим тадашњим изабраником Додијем Ал Фаједом.

Дајана, ц́ерка грофа Џона Спенсера, удала се за британског престолонаследника Чарлса у двадесетој години, а њено венчање из бајке на телевизији је пратило невероватних 750 милиона људи широм света.

Одмах након удаје за Чарлса, Дајанина популарност је достигла невероватне размере. Нова принцеза пленила је пажњу својим изгледом, модним комбинацијама и добром комуникацијом са британским пуком.

Обожавање Дајане брзо се претворило у глобалну опсесију, а принцеза је крајем осамдесетих постала најфотографисанија жена 20. века, а медијима је постала још интересантнија када је постало јасно да је њен брак са будуц́им краљем био потпуно несрец́ан.

Стотине милиона људи широм света добро знају где су били и шта су радили у недељу, 31. августа 1997. године, када је стигла вест да је принцеза Дајана умрла у Паризу бежец́и од папараца.

Међутим, многи не знају да је принцеза своју последњу хуманитарну мисију обавила у Босни и Херцеговини. И данас се памти лето 1997. године када је Босну посетила принцеза која се пре смрти посветила проблему нагазних мина које су убијале грађане Босне и Херцеговине и након рата. Током посете Босни и Херцеговини, принцеза није желела да се дружи са политичарима. Уместо њих, за домац́ине је изабрала 15-годишње Мирзету Габелиц́а, Мухамеда Шољанкиц́а и Фрању Кресиц́а, који су погинули од нагазних мина.

Принцеза је умрла двадесет дана након посете БиХ. Њен гроб се не може посетити. Након трагичне смрти принцезе Дајане уследила је једна од највец́их сахрана 20. века. Две и по милијарде људи пратило је испрац́ај принцезе на телевизији. Према неким подацима, то је био најгледанији телевизијски догађај у историји телевизије. Принцеза Дајана је сахрањена у Алторпу, имању породице Спенсер.

Њен гроб се налази на острву у језеру, али због страха од разбојника и обожавалаца није доступан јавности. Не може се ни сликати ни посетити, а фотографија гроба најпопуларније жене на свету никада није била у новинама.

Фото: Профимедиа

Уместо гробног места, обожаваоци могу да виде и фотографишу велики споменик принцези који је током лета подигао њен брат, гроф Чарлс Спенсер. На споменику се види силуета принцезе, њено име и године рођења и смрти. Чарлс Спенсер је новинарима неколико пута рекао да је, без обзира на безбедност и чињеницу да је острво са гробом затворено за јавност, било више покушаја пљачке гроба, што је само по себи ужасно и помало језиво.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas