· · Коментари: 0

Због чега се сматра да је будући БРИТАНСКИ КРАЉ "лак плен" и веома компликована личност: Ово су детаљи живота Чарлса III (ФОТО)

Након смрти краљице Елизабете на престо долази Чарлс ИИИ о коме јавност има подељена мишљења

1662797997_profimedia-0720730757.jpg
Фото: Профимедиа

После смтри легендарне краљице Елизабете II, која је оставиле неизбрисив траг у британској историји, титула челне особе Комонвелта припала је аутоматски њеном настраријем сину принцу Чарлсу. А уз то и сва њена имовина.

У прошлости је краљица и изразила жељу да Чарлс преузме круну, после толико година чекања на престо.

- Моја је искрена жеља да Комонвелт настави да нуди стабилност и континуитет за будуће генерације и да ће једног дана принц од Велса наставити важан посао који је започео мој отац 1949. године - рекла је Елизабета II пре четири године.

За принца од Велса службено је проглашен на свечаности 1969. године. А на то што је најдуже чекао круну у буртанској историји, његови критичари, па чак и неки монархисти, који мисле да је Чарлс лош изданак куће Виндсор, кажу да је тако било и боље.

Том Бовер, писац неауторизоване Чарлсове биографије "Бунтовни принц", приказао га је као арогантног слабића који ужива у луксузу и чудака који не подноси критику.

А ко је заправо принц са најдужим стажом?

Принца Чарлса можда засене његова мајка краљица Елизабета II и његови синови принчеви Вилијам и Хари, али то не значи да он нема сопствену занимљиву причу.

Најстарији је од четворо деце које су добили краљица и њен покојни супруг принц Филип. Рођен је 14. новембра 1948. године. у Бакингемској палати као први унук краља Џорџа Шестог и краљице Елизабете.

Када је његова мајка преузела престо у својој 25 - ој, имао је само 3 године. Као британски престолонаследник, носио је титулу принц од Велса и титулу војводе од Ротесаја.

Презирао је своју школу "Гордонстоун" у забаченом делу Шкотске, коју је похађао и његов отац, али је зато био први престолонаследник с дипломом Кемриџа. Дипломирао је 1976. године, а потом је служио у Краљевском ваздухопловству и морнарици.

Затим је уследило венчање 1981. са чувеном принцезом Дајаном Спенсер, са којом је добио два сина - принца Вилијама и принца Харија. Међутим, пар се развео 1996. године. Већ следеће године, Дајана је погинула у страшној саобраћајној несрећи у Паризу. А о животу ове невероватне жене се и данас прича.

Чарл је утеху пронашао поред Камиле Паркер Боулс, а сушкало се са је са њом започео романсу још док је био у браку са Дајаном. Венчали су се 2005. године, а за име његове нове супруге се везују бројне контроверзе.

Као принц од Велса, Чарлс је обављао службене дужности у име краљице Елезабете Друге. Основао је Принчев фонд 1976. године, а покровитељ је, председник или члан преко 400 других добротворних организација и фондова.

Чарлс је јавно говорио о питањима као што су органска пољопривреда и климатске промене, што му је донело награде и признања еколошких група. Са друге стране, његова подршка алтернативној медицини, укључујући хомеопатију, била је предмет критике.

Познат је као љубитељ архитектуре често је истицао важност очувања историјских зграда. Од 1993. године, Чарлс је радио на стварању Паундберија, експерименталног новог града заснованог на његовом архитектонском укусу. Такође је аутор или коаутор већег броја књига.

Новог британског краља многи описују као чуду особу, а због бројних скандала у које је уплетен републиканци се надају да ће бити лош монарх. Али, поборници краљевске породице , пак, мисле да ће се због дуге припреме за ту важну позицију сјајно снаћи у новој улози.

Чарлсове присталице сматрају да ће му његова мудрост, промишљеност и залагање за заштиту животне средине обезбедити подршку јавности какву заслужује. Ипак, чини се да све то засјењује жучан завршетак брака са шринцезом Дајнаом и трајно непријатељство дела јавности према другој супрузи Камилли.

- Оптужују вас да сте контроверзни само зато што покушавате привући пажњу на ствари које нису нужно дио конвенционалног гледишта. Мој је проблем у томе што проналазим превише ствари које је потребно подржати или борити се за њих. рекао је Чарлс пре неколико година у једном интервују.

Прочитајте још: Кејт Мидлтон виђена први пут од смрти краљице Елизабете: Принцеза сва у црном (ФОТО)

Нови краљ је "лак плен"

Чарлсови поборници кажу да је он лак плен, јер му сваки потез често претресају медији који нису баш њему наклоњени.

- Читао сам гомилу ствари које једноставно нису тачне. Много је клеветања - рекао је својевремено бивши блиски сарадник који је с њим радио годинама.

Компликована личност

Бовер је за своју књигу разговарао с оним бившим члановима Чарлсовог особља који су због нечега кивни или огорчени. Међутим, краљичин гласноговорин имао је другачије виђење новог краља.

- Компликован је. Ретко сам срео некога тако знатижељног за свет и жељног знати што се догађа и зашто. Али више од свега има ентузијазма и радних навика. Веома је предан човек, са непримереним смислом за хумор. Ако сте јавна личност и носом парате облаке, то це вам замерити - истакао је Симон Левис, краљичин гласноговорник од 1998. до 2001.

И Чарлсови пријатељи, и они који то нису, једнако говоре да је посвећен дужности. Радни дан му почиње доручком, ручак увек прескаче, и завршава око поноћи. Свакодневно.

Приватно Чарш обожава позориште, сликарство, књижевност и оперу. Кажу да је велики фан Леонарда Кохена. Најсрећнији је у врту, воли Шекспира, слика аквареле и пише књиге за децу. Зна бити забаван, али и захтеван. Бивши сурадници тврде и да лако плане.

Води хиперлуксузни начин живота

Службени подаци показују да су Чарлсова недавна прекоокенаска путовања била најскупља у краљевској породици. Бовер, који је за књигу о Чарлсу разговарао са 120 људи, његов начин живота назива "хиперлуксузним".

Али, краљ је ту тврдњу оштро одбацио.

- Ох, немојте веровати тим сра*има - нимало принчевски је одговорио на питање аустралијског радијског новинара.

Уплиће се у недозвољена питања

Пажњу не привлачи само својим начином живота, већ и свесрдним залагањем за заштиту животне средине, као и борбом против климатских промена, што је довело и до оптужби да се уплиће у питања која би краљевска породица требало да избегава. Чарлс, пак, мисли да има позицију која му омогућава да износи снажне ставове, и како би било недопустиво да то и не користи за исправне ствари.

Према неписаном британском уставу, монарх мора бити аполитичан. Но принц од Велса, мисли да не мора.

- Много је ствари на које сам покушавао скренути пажњу свих ових година, а други су игнорисали. Сада коначно почињу схватати да оно што сам желео нагласити и није баш луцкасто као што су мислили - рекао је Чарлс у једном интервјуу 2017.

Фото: Профимедиа

Рукопис као шкработина

Наиме, откривено је 2013. да је Чарлс имао 36 састанака с министрима у влади за три године. Потом је британски врховни суд наредио да његова писма министрима, која су у медијима назвали "меморандумима црног паука" , јер му рукопис изгледа као шкработина, могу бити јавно објављена. Чарлс је министрима, међу осталим, писао о кућама на селу, храни у болницама итд.

Дијанина смрт

Тема која највише опчињава јавност и даље је Чарлсов развод од Дијане, као и њена мистериозна смрт али и нова љубав са Камилом, коју многи криве за краљев крах првог брака. Бројне анкете сугеришу да Чарлс никада у потпуности није повратио углед од тог момента.

Испитивање јавног мнијења с почетка ове године показује да само девет посто испитаника Чарлса доживљава најдражим чланом краљевске породице.

И сама принцеза Дајана је сугерисала у једном интервјуу да Чарлс не жели бити краљ, као и да није рођен за тако захтевну улогу.

- Није тачно, Чарлс ће вероватно бити најприпремљенији монарх у исотрији и мислим да ће бити јако добар краљ - рекао је Левис.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.