· · Коментари: 0
одећа

ТРИКОВИ ПЕГЛАЊА: На шта да обратимо пажњу како не бисмо уништили одећу

Пеглање спада у најдосадније кућне послове, а само мала непажња може да упропасти ваш омиљени одевни комад.

1607089667_Depositphotos_9284819_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Појачате превише температуру и тако направите наборе на одећи

Ова грешка се најчешће догађа када пегламо тканине мешовитог састава. Наиме, ако на вашој блузи пише да се састоји од 30 одсто синтетике, а 70 одсто памука, боље пеглајте на нижој температуи. Увек се водите према осетљивијем састојку у тканини, а не према отпорнијем.

Не пуните пеглу водом из чесме, а онда пеглате без паре

Пеглањем на овај начин, правите велику грешку јер све модерне пегле могу нормално да раде и са обичном водом. Наравно, ако живите у делу где је заиста изузетно тврда вода у водоводу, онда избегавајте воду из чесме. Чак и тада је можете помешати пола-пола са дестилованом водом.

Прочитајте још: Направите сами таблете за машину за прање судова

Не чистите пеглу

Нечистоћа ће се временом неминовно накупити на плочи пегле. За мање нечистоће, употребите крпицу натопљену алкохолним сирћетом и пређите преко ње врелом пеглом. За веће, употребите професионалну пасту за чишћење пегли.

Фото: Депосит

Пеглате пресушене тканине

Ако је тканина помало влажна лакше ћете испеглати све неравнине. Ако вам није згодно да пеглате чим се веш осуши, обавезно напрскајте веш водом из фајталице пре пеглања.

Остављате осетљиве тканине за крај пеглања

Ако су тканине осетљиве увек их пеглајте на нижим температурама, на самом почетку. Тако ћете их испеглате без икаквих оштећења.

Прочитајте још: Навике које сваки дом могу да учине ХАОТИЧНИМ

Имајте на уму да пеглање памучних тканина на врло високим температурама може да остави и мало нечистоћа, у виду длачица, на површини пегле и оштети осетљиву тканину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.