· · Коментари: 0
ИСПОВЕСТ

Матичари из Србије открили: "Тачно знамо ко ће се развести! Ове ствари су пресудне"

Венчање двојељуди представља најлепши тренутак у животу

1632218098_brak-1.jpg
Фото: Пиxабаy

Иако многи мисле да када склопе брак, то је нешто што траје за цео живот, наши матичари утврде да тачно знају, који брак ће опстати, а који не.

Прочитајте још: Српски Чилеанац: Једем пуњене паприке и остајем у Србији, јер имате нешто што нема нико! (ВИДЕО)

"После неколико година рада смо почели да размишљамо - ко су ти људи који склапају брак. Ко је одакле, из каквих средина, какви су им културолошки корени, породице, интересовање, друштвени статус, материјални...", откривају двојица матичара из Србије који желе да остану анонимни јер - посао тако налаже. Један отишао у пензију, други је још активан, а деценијама су радили заједно у једној од централних београдских општина, "нагледали" се свачега и постали експерти за процену будућности бракова у чијим су склапањима били важни актери.

Већина парова ни не зна шта је брак

"И када смо почели да добијамо пресуде о разводу бракова, схватили смо да већина њих уопште не зна шта је заједнички живот. Нека им је и лепо неколико сати дневно, али шта ће сутра када се пробуде? Ко ће да оде куповину, ко да размести по стану, спреми ручак, баци ђубре, сипа бензин у аутомобил, плати рачуне у пошти... Ретко ко то пре брака рашчисти у својој глави. Све се сведе на тренутну привлачност. А ако се брак заснива на томе, онда не може да траје. То је једноставно хемијски процес", кажу.

Фото: Пиxабаy

Па тако су увели једноставно правило за ‘опкладу’, која то суштински није била, јер је "победник" имао само задовољство боље процене. У празну рубрику у колони у коју се уносе подаци младенаца графитном оловком су уписивали време за које мисле да ће се развести. Када би касније од суда добијали обавештење о разводу, видели би ко је био бољи прогнозер, гумицом брисали уписано и пенкалом уносили званичне податке. Наравно, нису то чинили за све парове које венчавају, већ за оне које одмах процене као "ризичне". А таквих није мало.

Имају обичај да баце опкладу

На питање колико су паровима који им делују нескладно давали времена до развода одговарају - од неколико месеци до две или три године. Нису то биле класичне опкладе, "већ чисто занимација да видимо колико смо упознали људе, да нам посао буде интересантније".

Према њиховој тврдњи, о браковима у Србији постоји много заблуда, јер је традиција њихових уговарања из интереса неупоредиво дужа од заједница „заснованих на љубави“. Оставимо ли по страни случајеве где су размирице међу паровима присутне још при уговарању датума венчања и других околности, што јасно указује шта ће следити, као тешко савладиве препреке наводе велике културолошке и образовне разлике, окружења у којем су одрастали, она у којем раде, друштвени статус породица и пријатеља, материјалне разлике...

Одређени знакови указују да нису једно за друго

"Ако је с једне стране типична грађанска породица, а с друге она која је тек стигла у град, то су два света која ће тешко да се усагласе јер су им породичне традиције и вредности потпуно различите. Како да се разумеју потомак који је тек стигао у Београд из неког малог места с брда и девојка одрасла у Војводини?Не тврдим да то никако не може да успе, али је потребан много већи труд. Сам однос према женама је у тим крајевима и данас другачији. Негде жене и деца још седе за одвојеним столом од мушкараца, а девојка која би требало то да разуме је трећа грађанска генерација! Не иде то нимало једноставно, пракса је показала да то у бројним случајевима не може да се превазиђе.“

Мало је те урбане традиције

Уверени су да о себи размишљамо знатно боље него што на то реално имамо право, јер је највећи број нас који живимо у урбаној средини "углавном прва, евентуално друга генерација". 

Фото: Пиxабаy

"Хајде да узмемо пример када обоје имају високи ниво образовања, да су у томе егал. Осим породица са обе стране, ту се појављује и окружење оба супружника. Док су се забављали, виђали су се с друштвом и с једне и с друге стране, упознавали се међусобно са старим пријатељима, са колегама с посла. Идеално је када су партнери из истоветног интелектуалног окружења, али то је у пракси ретко. Ако је, на пример, њено друштво вишег образовног нивоа, из интелектуалне породице, а он из слабијег, без обзира на то колико се лично усавршавао да би завршио школе, како да се уклопе? Он је мало или нимало путовао по свету, нема навику да одлази у биоскоп или у позориште, на концерте, а њено друштво је сасвим другачије, разговарају о путовањима, искуствима из света, утисцима са представа...

О чему он да прича? Ови о Паризу, Венецији или Њујорку, а он о родном крају. Углавном ћути у таквом окружењу и с временом почиње да избегава друштво којем не припада. Опет, он је у својој средини главни ‘баја’ и гледаће да што више увуче жену у ту причу где се осећа важним. Наравно да ту настају проблеми који се често завршавају разлазом. Ретко успева брак када се лекарка уда за возача."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.