Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МУЗЕЈ

ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Око 45.000 белогардејаца је после Октобарске револуције стигло у Србију, а комплетан кадетски корпус нашао је мир у Белој Цркви.

1596991471_Vladimir.jpg
Oglas

Бела Црква има нешто што нема нико други на свету. Ова варошица, називана "руска Атлантида" има посебан музеј белогардејаца - Кадетску меморијалну собу. Иронија или не, али спомен соба "белих Руса" се налази у Партизанској улици.

Прочитајте још: Александра је угледала дрва - ПОЗЛИЛО ЈОЈ ЈЕ: Сигурно не знате за ПИЈАНУ ШУМУ која изазива МУЧНИНУ и НЕСВЕСТИЦУ

На последњем попису у Белој Цркви је остало само 12 Руса, а Владимир је један од њих. Меморијалну собу је основао Владимир Николајевич Кастељанов, грађевински инжењер у пензији. Син је руског официра који је из Владикавказа две године путовао до нове домовине.

Од 2.500 Руса данас их је остало само 12.

Поред Кастељанова у Белу Цркву је стигло још 2.500 "белих Руса" који су дошли са кадетским корпусом, школом за кадете и Женским марјинским донским институтом. У Белој Цркви је радила, чак, и Николајевска коњичка школа.

Пет путања евакуације којима су стизали корпуси Фото: А. М.

На гробљу 19 генерала!
На гробљу је сахрањено 650 Руса, од кнегиња и државних саветника до 19 генерала.

Када су се после вишегодишњих путешествија из пет праваца окупили сви кадети у Белој Цркви је формиран  Први руски кадетски корпус великог кнеза Константина Константиновича. Расформиран је до 26. септембра 1944. године. Тог тренутка су многи руски официри уништили своје униформе и ордење.

Споменар Фото: А. М.
Црвеноармејци су Белу Цркву ослободили 1. октобра, а партизани су почели да стрељају Русе.

Велики број руских емиграната је поново кренуо у расејање да по свету тражи срећу и данас се њихови наследници срећу на конгресима, а последњи је 2010. године одржан у Белој Цркви.

Тада и сваке године на врата дома Кастељанов лупају потомци "белих Руса".

Црвен и бели
Црвена армија је ослободила Белу Цркву 1, октобра 1945. године. Испред руске цркве се налази споменик црвеноармејцима, а у   индустријској зони белогардејцима које су стрељали партизани.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

У музеју су уџбеници, књиге, споменари, фотографије...

Меморијална соба је прилика да потомци дознају како су Руси живели у Белој Цркви, како су изгледали, које су књиге читали. Овде могу да узму у руке "Змајаду" - споменар у који су се уписивали кадети или да додирну "Фауста" на руском чије су странице пожутеле.

Ипак, три предмета у овом музеју имају посебну вредност. Први је штап у којем је деда Владимирове е супруге урезао имена свих градова у којима су боравили током евакуације. О овом штапу је Никита Михалков направио документарну емисију. Други су акварели тих градова које је ујак насликао.

Штап са називима градова

Трећи предмет је "кинжал" бодеж његовог оца који је донео из Владикавказа. Наиме, чукундеда Владимира Кастељанова је учествовао у Бородинској бици, а отац је био генерал.

Завет великог кнеза је остварен.

На зиду су слике цара Николаја и краља Александра, барона Врангела, руска застава и аманет великог кнеза Николаја Николајевича са самртног одра 1928. године:

„Молим Господа да нашу отаџбину видимо слободну и у њој тријумф мира, љубави и реда.“ Аманет се испунио, а Владимир је 11 пута био у Русији.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Владимир Кастељанов је читав живот тражио рођаке у Русији. Коначно, 2012. године је пронашао рођаку по деди која живи у Тверу. Она је долазила у госте и он је са супругом Валентином, легендарном професорком руског, ишао у госте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas