Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УБИЛА ЈЕ ЈЕДНУ ЉУБАВНИЦУ, А ПЛАНИРАЛА ЈОШ ЈЕДНУ: Ово нисте знали о КНЕГИЊИ ЉУБИЦИ

Љубица Вукомановић рођена је у срцу Шумадије, у Срезојевици, 14. јануара 1785. године. Била је ћерка Радосава и Марије Вукомановић.

1698672396_Ljubica_Obrenovic_sa_sinom_Milanom.jpg
Oglas

Главни посредник удаје за Милоша Обреновића био је Никола Милићевић Луњевица који је преговоре око удаје завршио са Миланом Обреновићем, братом кнеза Милоша, на четрдесет дана од смрти њеног оца.

Кум на венчању које било 1806. године био је Карађорђе, стари сват Лазар Мутап, а ручни девер Никола Милићевић Луњевица.

Била је позната као строга и самосвесна, и често је заузимала сопствени став у политици. Због тога је неколико пута долазила у озбиљне сукобе са кнезом Милошем.

Љубица је, осим што је била традиционална жена која се скромним начином живота трудила да утиче на све српске жене, била и посвећена као мајка. Са Милошем је имала осморо деце, од којих је четворо умрло док су још били веома мали.

Кнез Милош икнегиња Љубица нису живели у међусобној хармонији. Ово се није јавно приказивало, јер је кнегиња била мудра жена и своје незадовољство је успешно прикривала. Њено незадовољство било је вишеструко, али се првенствено испољавало због кнежевих неверстава, а затим и око деце и политике.

Брачни односи до појаве прве познате кнежеве љубавнице – Петрије нису били нарочито поремећени, али од тада крећу на најнижој могучој тачки. Деца и политичке потребе су заправо и одржали формално – владалачки брак Обреновића.

Вођена љубомором и љутњом, кнегиња Љубица убија једну Милошеву љубавницу, а према предањима, планирала је убиство још једне.

Чин необичан је за жену свакога доба и времена у којем живи, али кнегиња је то ипак учинила. Познате су њене речи са самртног одра где јасно говори колико се дубоко каје због тог убиства.

Управо због тог убиства, кнез Милош био је сагласан да Љубица добије смртну казну, а од изречене казне највише ју је спасла трудноћа.

Великим делом из тог разлога јој је кнез Милош одмах после смртне казне изрекао казну о помиловању, трајно је удаљивши од себе као супругу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas