Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 НАЧИНА да развијете и оснажите своју ИНТУИЦИЈУ: Вежбајте коришћење свих својих чула

Онај инстинкт или импулс да нешто урадимо, или да се од нечег склонимо, не долази из когнитивних процеса већ директно из тела...

1688122795_profimedia-0774642194-leto-.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Пошто смо утврдили да је стрес главни узрок већине проблема у савременом начину живота, брига о менталном здрављу и емоционалној равнотежи пробила се међу главне теме о којима се прича и пише. Повезивање са својим осећањима и лични раст, схваћен је као задатак сваке особе која жели да живи аутентичним и испуњеним животом. Сви радимо на себи, медитирамо, вежбамо, гледамо заласке сунца, мантрамо, дишемо и настојимо да се опустимо, осетимо сензације и вибрације и чујемо глас свог бића. А о томе шта је добро за нас и у ком правцу да кренемо, говори нам интуиција – онај инстинкт или импулс да нешто урадимо, или да се од нечег склонимо, који не долази из когнитивних процеса, већ директно из тела.

У том смислу, интуиција је алат телесне интелигенције, који се може развити и оснажити – употребом.

Како се понашају интуитивне особе

Интуиција је наш урођени компас, који нас усмерава у правцу онога што је добро за нас и наводи нас да испитамо и откријемо своје најдубље жеље и потребе и да се ускладимо са њима – или да се суочимо са непријатношћу због отпора и хаоса.

Интуитивним особама нису потребни чврсти докази да је нешто добро или истинито, или погрешно и лажно – оне то разумеју и прихватају на нивоу осећаја. Многи интуитивни људи су ствараоци, који истражују свет идеја и нових могућности уз помоћ своје маште – маштовитост и креативност су често повезани са интуицијом, али нису предуслов за развијање осећаја.

Интуиција нас наводи да истражујемо своју дубину, да посматрамо себе и тежимо расту и развоју. И када доносимо важне животне одлуке, тражимо у себи сагласје између размишљања и осећаја, односно, срца и ума, на тај начин користећи све алате којима смо опремљени да бисмо обавили своје животне задатке.

Како се развија интуиција

Инутиција се може развити и оснажити уз мало вежбе и обраћања пажње – сви имамо интуицију, само нисмо научили да је слушамо и уважавамо, односно, у ситуацијама када се појави, „одгурнемо“ је и ослонимо се на логичко размишљање. Интуиција нам не делује поуздано, зато што је магловита и ирационална, није логична – а то је зато што она не долази из процеса размишљања, повезивања и закључивања, него са неког другог места, које не можемо тачно да дефинишемо. Неповерљиви смо према својој интуицији, зато што нисмо научили да је ослушкујемо и стекли навику да је користимо као алат, који је барем једнако користан као и размишљање и резоновање, а често и кориснији, јер је бржи. Интуиција не захтева процесуриање, она је спонтана и тренутна.

10 начина на које можете развити своју интуицију
 

Водите дневник снова

Снови немају увек посебно значење, али обратите пажњу на оне који се понављају – они су увек важни и носе одређену поруку, која се враћа, све док је не примимо (протумачимо и схватимо). Такви снови нам могу помоћи да боље разумемо себе, па и да разрешимо кармичке чворове и ослободимо се терета. Обратите пажњу на снове у којима се возите у неком превозном средству или управљате њиме, ти снови говоре о томе где се тренутно налазите у свом животу и како се осећате и често су повезани са тескобом, гужвом, кашњењем у јурњавом да стигнете и уђете у превозно средство, а ако сте за воланом, обично нешто недостаје – врата, волан, мењач – а ви се ипак некако сналазите. Интуиција вибрира на фреквенцији снова – исто је тако нејасна, нелогична и чудна, а ствара снажан утисак и прецизна је.

Интуиција и медитација

Медитација је духовна техника која се препоручује за укупно ментално благостање – од опуштања и бољег сна, преко контроле емоција и смањења анксиозности, до дубоких личних увида. Медитација је начин да створимо миран простор у себи, на коме се повезујемо са својим бићем, кроз дисање и обраћање пажње на сензације у нама и око нас, са којима не ступамо у интеракцију, већ их само запажамо и осећамо. На тај начин утишавамо ум и удаљавамо се од мисли, а када то чинимо, интуиција је јаснија и гласнија и можемо лакше да се повежемо са њом.

Вежбајте коришћење свих својих чула

Обраћањем пажње на све што ваша чула региструју – боје, укус, мирис, звук, текстура – можете подстаћи своју сензитивност и дубље се повезати са интуицијом. Испробајте ову вежу, која се такође препоручује када сте узнемирени и анксиозни – наведите пет ствари које можете видети, четири које можете додирнути, три које можете чути, две које можете помирисати и једну коју можете осетити.

Интуиција кроз предосећај

Ставите на пробу своју интуицију – пробајте да осетите шта вас очекује, да ли ће се ствари одвијати добро или би нешто могло да крене низбрдо? Умирите се и обратите се свом осећају, тражите у себи одјек, односно сагласје. Какав вам је осећај кад помислите да ће све бити у реду, а какав кад помислите да неће? Интуиција се јавља као осећај који суптилно претеже. Кад стекнете осећај, прилагодите своје планове у складу са њим, а затим посматрајте како се ствари одвијају, или, ако је у питању нешто дугорочно, запишите то и касније упоредите оно што се догодило са својим осећајем и размишљањем.

Телесна интуиција

Интуиција се налази у телу и обично се описује као осећај у стомаку или у грудима. У стомаку имамо мучнину, или осећамо као да имамо камен, или имамо трепераве сензације и лептириће, док у грудима осећамо тескобу и тежину, или одједном „продишемо“ када је осећај добар. Обратите пажњу на то шта осећате у стомаку и грудима у различитим ситуацијама. Када осећате стегнутост, напетост, тежину, хладноћу, на тај начин вам интуиција говори да та ситуација није добра за вас и да треба да потражите боље место у себи, са кога ћете одмерити своје понашање и акције у складу са ситуацијом, ако не можете да се физички померите и удаљите из ње.

Интуиција се буди у природи  

Појам шумске купке се користи у јапанској култури и односи се на седење под дрветом, или ходање и боравак у природи. Мировањем или кретањем у природи, кроз шуму, окружени зеленилом и прожети пријатним и умирујућим сензацијама које можемо опазити свим својим чулима, достижемо медитативно стање у коме интуиција спонтано преузима вођство, јер се бука ума спонтано утишава. На то се мисли када се говори о повезивању са природом – то је најбољи начин да уронимо дубоко у себе, док смо истовремено повишено свесни свега око себе. У оваквим условима, интуиција, која је обично пригушена и нејасна, звони као кристално звонце.

Учите на грешкама

Сви имамо то искуство – када се покајемо што нисмо послушали себе, односно, свој осећај, него смо се окренули резоновању, или дозволили да нас други убеде логиком. Тако и најјасније можемо схватити шта је интуиција – нешто нам је говорило да нешто урадимо или не урадимо, а ми смо игнорисали тај слабашни осећај и поступили супротно. Када се суочимо са последицама, јасно нам је да не бисмо погрешили да смо уважили тај суптилни осећај, који смо имали док га нисмо потиснули и занемарили. Тај непријатан тренутак кад себи говоримо „знала сам и нисам себе послушала“ обично је најјаснији увид у постојање и важност интуиције. Када вам се следећи пут деси нешто у стилу „знала сам“ одлучите да обратите пажњу кад вам се јави осећај и да покушате да одолите пориву да рационализујете и резонујете. Што је чешће чујете и уважите, интуиција ће бити све јаснија и јача.

Размотрите своје вредности

Размислите о томе који су вам тренуци у животу били најзначајнији, које врсте прича вас инспиришу и оснажују, како изгледа ваш идеални свет? Проналажењем одговора на оваква питања, можете подржати своје конкретне животне вредности, које су засноване на оном најдубљем у вама – на вашим потребама и задацима ваше душе – и које имате да би вам помогле да интуитивније доносите одлуке у складу са оним што је најбоље за вас.

Дигитална детоксикација

Повезивање са интуицијом, са својим шестим чулом, своди се на стварање простора у вашем уму и у вашем животу. Технологија има тенденцију да вас заокупи и активира на начин који попуњава сваки простор који сте створили, зато је потребно да је повремено у потпуности искључимо и да се од ње удаљимо. Најбољи начин да се одвојимо и искључимо, јесте да изађемо из куће. Кад пођете у шетњу (у природу), оставите телефон код куће и отворите чула за сензације око себе и у себи. Када сте у кући, покушајте да проведете неко време без коришћења било ког уређаја. Читајте, бавите се ручним радом, радите јогу – свака активност у тишини постаје медитација и ваша интуиција је позвана да се укључи.

Рекреација и интуиција

У многим спортским и рекреативним активностима, интуиција нас покреће да доносимо брзе одлуке у покрету или у игри. У акцији, немате времена да размишљате, а тело је максимално укључено и његова интелигенција управља покретима – било која спортска активност, групна или појединачна, вам може донети ово искуство и оснажити вашу интуицију.

Интуиција нас учи да верујемо себи и да се ослањамо на себе и помаже нам да боље ускладимо своје планове и акције са оним што желимо и што нам је потребно. Такође, може нам помоћи да се боље осећамо у вези са тим где други завршавају, а ми почињемо – може нас ослободити кривице и фрустрације, коју осећамо када се поредимо са другима и чини нам се да нисмо довољно успешни. Са дубљим разумевањем себе и интегрисаним сопством, интуитивно знамо да смо на правом месту и на правом путу кроз живот.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas